Bănci și Asigurări

Daunele pentru Casco si RCA au sarit de 1 mld. euro

Daunele pentru Casco si RCA au sarit de 1 mld. euro
23.02.2009, 18:12 26

Companiile de asigurari au platit anul trecut daune totale in valoare bruta, fara a deduce partea achitata de reasiguratori, de peste 1,19 miliarde de euro, adica jumatate din valoarea primelor brute subscrise, de 2,38 miliarde de euro, potrivit datelor provizorii publicate recent de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

La fel ca in anii trecuti, in 2008 daunele au crescut mai repede decat afacerile asiguratorilor. Astfel, daca primele brute subscrise s-au majorat anul trecut cu 11%, ritmul de crestere al daunelor a fost aproape dublu, de 21%.
Cea mai mare parte a daunelor, 95,4%, provine din segmentul asigurarilor generale, politele de asigurare de viata generand doar 4,6% din total. Pe segmentul daunelor pentru asigurari generale, la fel ca in anii trecuti, politele auto Casco si cele de raspundere civila auto obligatorie (RCA) detin ponderea majoritara, de 89,1%. Pe de alta parte, ponderea acestora in totalul primelor de asigurari generale este mai mica, de 76,4%. Vanzarile de asigurari generale le-au adus anul trecut asiguratorilor prime brute subscrise de aproape 1,9 miliarde de euro.
Valoarea daunelor pentru polite Casco si RCA a fost de peste 1,01 miliarde de euro anul trecut, cu 34% peste nivelul din 2007. Daunele pentru asigurari Casco reprezinta 59,6% din totalul celor platite pentru asigurari generale, iar cele pentru RCA 29,5%, arata datele publicate de CSA.
2008 a fost primul an in care valoarea daunelor pentru polite auto - pe care asigura-torii le considera a fi cel mai neprofitabil business, dar care aduce cea mai rapida crestere - a trecut de un miliard de euro. In 2007 nivelul a fost de 757 de milioane de euro.
Dupa asigurarile Casco si RCA, in clasamentul daunelor urmeaza politele de credite, cu valoarea de 39,5 milioane de euro, reprezentand 3,5% din totalul segmentului de asigurari generale. Acestea sunt asigurari cumparate de banci si alte institutii financiare pentru a acoperi riscul de neplata din partea clientilor carora le-au acordat imprumuturi.
Fata de 2007 despagubirile pentru aceste polite au scazut puternic, cu 55%, in conditiile in care institutiile financiare prefera sa nu mai cumpere asigurari, ci sa constituie provizioane pentru creditele neperformante.
Despagubirile pentru asigurarile de incendiu si calamitati naturale si cele pentru politele de proprietati au ponderi reduse in total, de 2,6%, respectiv de 2,4%.
Singura clasa de asigurari pentru care anul trecut nu s-a platit nicio despagubire este cea de protectie juridica. Pe piata asigurarilor de viata, care s-a ridi-cat la 488,4 milioane de euro anul trecut, cea mai mare parte a despagubirilor, a caror valoare totala a trecut de 55 de milioane de euro, a fost achitata pentru asigurari traditionale (87,8%). Politele unit-linked, adica cele legate de fonduri de investitii, au avut o pondere de 10,5%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO