Bănci și Asigurări

De ce prefera bancherii sa tina banii la BNR cu dobanda de 2,5% in loc sa dea credite

De ce prefera bancherii sa tina banii la BNR cu dobanda de 2,5% in loc sa dea credite
07.04.2010, 23:08 25

Pentru ca au ramas cu banii nefolositi, in martie au constituitla BNR depozite pe termen foarte scurt in valoare de 39,5 mld. lei(8,75 mld. euro), in crestere cu 63% fata de luna anterioara si detrei ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.Dobanda primita de banci in martie a fost de 3% pe an, cu exceptiaultimelor doua zile ale lunii, cand a scazut la 2,5% pe an.

In aceeasi perioada, banca centrala nu a acordat niciofacilitate de credit pe termen scurt si a organizat o singuralicitatie repo, in cadrul careia bancherii au imprumutat 627 mil.lei pentru o saptamana. De fapt, bancile nu au apelat deloc anulacesta la facilitatea de credit oferita de BNR, ceea ce indicadisparitia problemelor de lichiditate.

Banca Nationala risca astfel sa ajunga din nou debitor net alsistemului bancar, ceea ce ar diminua eficienta deciziilor depolitica monetara.

"In martie banca centrala a fost debitor net fata de sistemulbancar si cred ca pe termen mediu exista o probabilitate ridicataca aceasta situatie sa se mentina. Banii vor continua sa intre inRomania pe masura ce perspectivele se imbunatatesc si imi e greu sacred ca toti acesti bani vor putea fi absorbiti in piata",considera Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING.

Totusi, avand in vedere ca dobanda la care bancile pot plasabanii la BNR aproape s-a injumatatit de la inceputul anului este deasteptat ca acestea sa incerce sa reia creditarea mai agresiv, spunanalistii "In mod normal in contextul in care dobanzile au coboratatat de jos ar trebui sa vedem o crestere a creditarii si o scaderea depozitelor constituite la BNR", spune Dragos Cabat, managingpartner la Financial View.

Si Chidesciuc spune ca este de asteptat ca in perioada urmatoaresa aiba loc o revenire lenta a creditarii, apreciind ca s-a atinsdeja un minim in ceea ce priveste dinamica acestui segment.

In ultima perioada, bancherii s-au reapucat de promotii lacredite, semn ca vor sa atraga clienti noi dupa un an extrem desarac in astfel de actiuni comerciale. De exemplu, CEC Bankderuleaza o campanie pana la sfarsitul lunii iunie pe parcursulcareia clientii pot lua un credit de consum in lei cu asigurare desomaj inclusa la o dobanda nominala de 10,4% pe an, cu doua puncteprocentuale sub oferta standard. Si Raiffeisen a redus marjele dedobanda cu un sfert de punct la lei si cu un punct la euro pentrucreditele cu garantii contractate pana la 30 septembrie.

BRD isi tenteaza, de asemenea, clientii cu un credit de nevoipersonale cu o dobanda nominala de 7% pe an in lei. Costul anualefectiv al creditului urca insa la 13%.

Cererea solvabila de credite este in continuare foarte scazuta,sustine Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit TiriacBank, ceea ce va presa bancile sa-si modifice modelele de businessin sensul operarii cu costuri mai mici si al folosirii de canalealternative de distributie. "Daca nu facem ajustari, va fi ca in2008 cand criza a fost negata. Trebuie sa ne pregatim pentru operioada cu profitabilitate mai redusa si cu presiune pecosturi."

Pentru a diminua riscurile de creditare, din ce in ce mai multebanci lanseaza credite cu asigurare de risc de somaj, care artrebui sa diminueze reticenta clientilor de a se imprumuta incontextul incertitudinilor privind pastrarea locurilor de munca."Asigurarea de risc este un stimulent pentru creditare", credeRasvan Radu.

In acelasi timp, au inceput sa fie promovate mai agresivipotecarele in lei, unde dobanzile au coborat si la o singura cifrain unele cazuri.

Diferentialul de dobanda intre lei si valuta se mentine insa laun nivel ridicat, ceea ce face ca rata la un credit in lei sa fiecu pana la 25% mai mare decat la unul in euro.a

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO