Bănci și Asigurări

De la 1 aprilie, BNR taxeaza platile mari cu 8,03 lei

22.03.2007, 19:38 14

Banca Nationala va reduce de la 1 aprilie nivelul comisioanelor pentru platile de mare valoare sau urgente in sistem cu decontare pe baza bruta in timp real (ReGIS) cu 15%, pana la 8,03 lei. ReGIS este un sistem de plata intre banci facilitat de BNR.
"BNR considera ca reducerea comisioanelor in sistemul electronic de plati va determina modificari la nivelul politicii de comisionare stabilita de catre institutiile de credit pentru serviciile de plati si decontari oferite clientilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiara contribuind la dezvoltarea activitatii de plati fara numerar in Romania", se arata intr-un comunicat al autoritatii monetare.
In plus, BNR promite ca va continua sa actioneze in sensul reducerii comisioanelor percepute institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS, astfel incat acestea sa se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de bancile centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale.
Pe langa sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real administrat de Banca Nationala a Romaniei, sistemul electronic de plati mai este format din SENT (casa de compensare automata) administrat de Transfond si SAFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat) administrat de BNR.
Cele trei componente ale sistemului electronic de plati au devenit operationale in 2005. Inainte de operationalizarea sistemului cu decontare pe baza bruta in timp real, respectiv aprilie 2005, nivelul comisionului aplicat era de 30 lei.
De la operationalizarea sistemului ReGIS si pana in prezent, Banca Nationala a Romaniei, in calitatea de administrator al sistemului, a procedat la reducerea in mod continuu a comisioanelor. Aceasta este prima reducere a comisioanelor ReGIS aplicata de BNR dupa alte patru in 2005 si 2006.
Primele reduceri din 2005 au fost de 25%, respectiv 33%, in timp ce cele din 2006 au fost de 30% si 10%, ultima interventie a BNR fiind pe 1 octombrie 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO