Bănci și Asigurări

Dealerii rescriu pariul pe leu: de la depreciere, la intarire

07.01.2010, 23:07 34

Leul a inceput anul in forta si, contrar prognozeloreconomistilor, a castigat masiv teren in fata euro, in conditiilein care marile banci straine au vandut valuta pentru a cumparaobligatiuni romanesti, profitand astfel de nivelul inca ridicat aldobanzilor pe plan local.

Dealerii fac acum pariuri ca euro ar putea sa coboare la 4 leiin prima jumatate a anului, rescriind practic prognozele, careindicau mai probabila o depreciere a leului in prima parte aanului, chiar pana la un curs de 4,4 lei/euro, nivel indicat deanalistii de la ING. BNR a calculat ieri un curs de 4,1721 lei, cu1,3% sub nivelul din ultima zi de tranzactionare din 2009. Leul apierdut usor teren in fata euro pe parcursul zilei de ieri, insaconsiderabil mai putin decat zlotul sau forintul.

"Inceputul de an a fost mai bun, ca volume, decat trimestrul alpatrulea din 2009. Am avut interes mai mare din partea jucatorilorstraini. Prima parte a anului cred ca va fi pozitiva pentru leu sima astept sa vedem euro tranzactionat si la 4 lei", comenteazadealerul unei banci de la Bucuresti.

Explicatia pentru interesul ridicat al strainilor pentru leu peinceput de an vine de la nivelul ridicat al dobanzilor. Chiar sidupa reducerea din 5 ianuarie de jumatate de punct procentual, panala 7,5% pe an, dobanda-cheie a BNR ramane printre cele mai ridicatedin regiune. "Cred ca s-a creat un momentum pentru o usoaraapreciere a leului. CDS-urile (credit default swap, o primaperceputa pentru riscul de neplata - n. red.) au scazut de la 280la circa 250 de puncte de baza si se vede un interes crescut pentrutitlurile romanesti, inclusiv pentru bondurile pe cinci ani",comenteaza Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru pietele financiareal BRD-SocGen.

Ieri-dimineata obligatiunile de stat s-au tranzactionat pe piatasecundara la randamente in scadere, pana la un minim de 9,55%-9,6%pe an, in conditiile in care jucatorii se asteptau ca Finantele sacoboare plafonul pentru randamentul acceptat la 9,5% pe an.Trezoreria a gasit cerere mai mare decat se astepta la un nivel derandament de 9,5% pe an, pentru obligatiuni de stat pe trei ani.Fata de un volum anuntat de 500 mil. lei, statul a imprumutat infinal 565 mil. lei (135 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO