Bănci și Asigurări

Dealerii se plictisesc in asteptarea BNR

09.06.2004, 00:00 21

Banca Nationala a evaluat ieri moneda europeana la 40.754 de lei, cu 52 de unitati mai putin decat la cotatia precedenta.
Dolarul american s-a depreciat in continuare, cursul calculat ieri de banca centrala fiind de 33.046 de lei/dolar, cu 77 de lei mai putin decat in ziua precedenta.
Astfel, aprecierea dolarului de la inceputul anului a fost redusa la 1,4%, iar comparativ cu iunie 2003 moneda americana mai detine o apreciere de numai 2,2%.
Deprecierea monedei americane de la Bucuresti este alimentata de evolutia cotatiilor pe pietele internationale, unde euro s-a apreciat pana la un maxim de 1,2350 dolari. Analistii se tem ca ritmul de crestere a dobanzilor abordat de Banca Federala a Statelor Unite (care urmareste o politica prudentiala, a pasilor mici) nu va putea tine in frau presiunile inflationiste ce se manifesta in economia americana. Astfel, cursul a crescut in ultimele zile de la un minim de 1,21 dolari/euro la 1,2240 dolari/euro, iar analistii considera acum posibila o depasire a pragului de 1,24 dolari/euro.
Piata valutara interbanacara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 40.795/40.825 de lei/euro. De la acest nivel cotatiile s-au inscris pe un trend descendent, care a fost mentinut pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare. "Piata a fost extrem de linistita ieri. Jucatorii au evitat tranzactiile majore, asteptand o noua interventie a BNR pentru a-si descarca pozitiile in conditii mai avantajoase" a comentat un dealer. Piata s-a inchis in cotatii de 40.730/40.740 de lei/euro. Volumele tranzactionate au fost in continuare reduse, media ultimelor zile - de 150 de milioane de euro fiind mult sub nivelul mediu al lunii mai - de 224 de milioane.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare in banda 19,50% - 20,50% pe an. BNR nu a mai intervenit ieri pentru atragerea lichiditatilor de pe aceasta piata. Pe fondul mentinerii deficitului de lichiditati, volumele tranzactionate pe piata monetara au fost reduse. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO