Bănci și Asigurări

Departe de servicii financiare, romanii prefera investitii in case si terenuri

22.10.2004, 00:00 46



Capitalul acumulat anul trecut de un roman prin economisire si investitii - 338 de euro - se situa la nivelul a numai 17% din media pe cap de locuitor a grupului de tari intrate in UE in mai 2004 sau in curs de aderare, respectiv 0,9% din media Uniunii Europene, potrivit unui studiu regional realizat de grupul bancar italian UniCredito.



Chiar si bulgarii au inregistrat un nivel dublu, de 773 de euro.



Dupa cum era de asteptat, rezultatele cercetarii arata ca tarile care au inceput procesul de tranzitie mai devreme si de pe o pozitie economica mai buna, au beneficiat de o perioada mai indelungata de acumulare financiara, sustinuta de stabilizarea preturilor, cresteri semnificative ale PIB si stabilitatea economica. Nu a fost si cazul Romaniei, care de-abia in 2004 acumuleaza cinci ani consecutivi de crestere economica.



Fata de toate celelalte tari din regiune, Romania este individualizata in sens negativ de inexistenta fondurilor private de pensii, care absorb resurse importante pe alte piete.



Cea mai mare parte a economiilor stranse de romani sunt pastrate in numerar (14,9% din total, fata de 2,1% in UE) si depozite bancare (63% din total, fata de 35,4% in UE).



Din cauza nivelului redus de penetrare a serviciilor financiare, celelalte instrumente sunt slab reprezentate. Actiunile cotate au o pondere dubla in portofoliul de investitii al romanilor (9,5%) fata de zona "noua Europa (4,7%), reflectand insa slaba concentrare a titlurilor.



Piata asigurarilor este segmentul care a cunoscut una dintre cele mai constante cresteri, insa nivelul de penetrare ramane scazut - 3,9% din portofoliu fata de 6,1% in Noua Europa, respectiv 24,5% in UE.



Potrivit studiului, cresterea activelor financiare ale populatiei romaniei va fi compenata partial de cresterea indatorarii prin imprumuturi, in special de consum si ipotecare.



In valoare relativa, romanii acumuleaza capital reprezentand doar 16% din PIB, fata de o medie de 47% in Noua Europa si un nivel de 170 % in tarile care formau Uniunea Eruopean la sfarsitul anului 2003.



Plasamentele persoanelor fizice din Romania estimate pentru 2004 se situeaza la aproximativ 390.000 de miliarde lei (9,5 miliarde euro), in timp ce datoriile acumulate de populatie se ridica la 129.021 miliarde lei (3,2 miliarde euro).



Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat, in cadrul unui seminar organizat de UniCredit Romania, ca activele persoanelor fizice sunt subevaluate, aratand ca un segment mare al populatiei - mai ales care traieste in mediul rural - nu are acces la servicii bancare, din cauza ca inafara de reteaua CEC nu exista o acoperire teritoriala.



"Nu este de mirare ca persoanele din mediul rural se grabesc sa investeasca in pamanturi si case. Din acest motiv, activele populatiei sunt puternic subevaluate", a spus Lazea.



In acest context, oficialul BNR a scos in evidenta potentialul deosebit de care va beneficia viitorul cumparator al CEC.



O alta problema ridicata de economistul sef al BNR o reprezinta decalajul foarte mare dintre Romania si celelalte state in privinta fondurilor de pensii, ca urmare a intarzierii legislatiei privind sistemul privat. Lazea considera ca actuala forma a legii, care devine obligatorie doar pentru persoanele de pana la 35 de ani, aflate la primul loc de munca, nu va ajuta Romania sa recupereze intarzierile din acest domeniu.



In tarile din primul val, plasamentele in fonduri de pensii reprezinta 5% din PIB, in timp ce populatia din vechile state ale UE investeste in sistemul privat de pensii sume reprezentand 13,1% din PIB.



Marius Matei, analist financiar la UniCredit Romania, anticipeaza pentru 2007 o dublare a pasivelor populatiei (obligatii financiare), pana la 262.273 miliarde lei. In aceeasi perioada, plasamentele si economiile ar urma sa se majoreze cu 55%, la 608,676 milarde lei.



Totodata, studiul evidentiaza ca, in perioada 1999 - 2002, economiile populatiei au crescut fiind sustinute in principal de cresterea economica, iar din 2003, rolul de motor a fost preluat de majorarea veniturilor.



Cu un PIB pe cap de locuitor de 2.309 euro, Romania se afla la nivelul de 57,8% din media tarilor aflate in primul val de aderare.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO