Bănci și Asigurări

Depozitele cu scadenţa la doi sau trei ani au urcat la 2 miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie

Depozitele cu scadenţa la doi sau trei ani au urcat la 2...

Autor: Ciprian Botea

18.08.2013, 20:08 462

Populaţia avea la sfârşitul lunii iunie depozite cu scadenţa mai mare de un an de echivalentul a 9 miliarde de lei (2 mld. euro), în creştere cu aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Cea mai mare parte, respectiv 6,5 mld. lei sau 70% din total, erau depozite în monedă locală, în timp ce economiile în euro cu scadenţă lungă se ridicau la o jumătate de miliard de euro. Depozitele în alte valute cumulau circa 70 mld. euro.

Depozitele cu scadenţă lungă au crescut mai rapid în 2011 şi 2012, ulterior ritmul de creştere temperându-se. Economiile cu scadenţa mai mare de un an nu depăşesc 10% din totalul depozitelor populaţiei, ponderea acestora fiind încă scăzută pentru că bancherii au venit abia recent cu oferte atractive pentru clienţii dispuşi să-şi blocheze banii într-un depozit timp de doi sau trei ani. Băncile s-au pliat în trecut pe preferinţa clienţilor pentru produse foarte lichide şi au promovat depozitele cu scadenţe foarte scurte sau chiar conturile curente şi cele de economii, iar în acest fel au ajuns să finanţeze active pe termene de cinci-zece ani cu pasive pe numai câteva luni.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO