Bănci și Asigurări

Depozitele in lei depasesc creditele, insa la valuta acoperirea e doar pe jumatate

20.10.2008, 16:08 8

Populatia tine in banci economii in lei mai mari decat creditele contractate cu circa 9 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), insa imprumuturile in valuta sunt acoperite doar pe jumatate de depozite, arata datele BNR.

La sfarsitul lui august depozitele in valuta totalizau 8,2 miliarde de euro, in timp ce creditele in moneda straina depaseau 14 miliarde de euro.
Incepand de anul trecut, populatia a trecut in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar, avand credite contractate mai mari decat depozitele plasate, o situatie care s-ar putea dovedi riscanta in eventualitatea unor socuri in economie, spun analistii.
Structura pe valute a economisirii si creditarii arata o imagine chiar mai vulnerabila pe partea de valuta, unde clientii sunt expusi riscului fluctuatiilor puternice de curs.
Pana anul trecut populatia a preferat sa se imprumute in lei, insa din toamna trecuta creditul in valuta a devenit preponderent, pe fondul unei cresteri rapide. Dupa ce mult timp finantarile in valuta pentru populatie au fost tinute sub control prin masuri administrative, liberalizarea normelor de creditare din vara trecuta si supraaprecierea leului le-a dat un imbold puternic.
Astfel, daca in octombrie 2007 soldurile erau egale la circa 32 de miliarde de lei (ceva mai mult de 9 miliarde de euro), in august anul acesta diferenta era de 2,7 miliarde de euro in favoarea imprumuturilor in valuta.
Valuta este preferata mai ales pentru creditele de mare valoare, contractate pe termen lung. Aceste finantari, care sunt garantate cu ipoteci, au fost incurajate si de bancheri in ultimii ani, fiind considerate mai sigure, dar si mai productive, in conditiile in care asigura o relatie pe termen lung cu clientul.
La nivel agregat, populatia avea in august credite contractate de 25 de miliarde de euro, in timp ce depozitele totalizau aproape 22 de miliarde de euro.
Companiile au de asemenea o pozitie de debitor net, astfel ca bancile locale sunt nevoite sa se bazeze pe finantari atrase din strainatate (in special de la actionari) pentru a-si dezvolta afacerile. Analistii considera de altfel ca restrangerea finantarilor din afara va duce la incetinirea sensibila a creditarii in 2009.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO