Bănci și Asigurări

Depozitele pe doi şi trei ani au trecut de 11 mld. lei

Depozitele pe doi şi trei ani au trecut de 11 mld. lei

Autor: Ciprian Botea

06.06.2014, 00:03 260

Depozitele bancare cu scadenţa mai mare de un an constituite de persoanele fizice au depăşit 11 miliarde de lei (2,5 mld. euro) la sfârşitul lunii aprilie, fiind în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor din bulentinul lunar al BNR. Ponderea acestora se apropie astfel de 11% din totalul depozitelor la termen ale populaţiei.

Sumele în lei depuse pe termene de doi sau trei ani se ridică la 8,4 miliarde de lei, fiind în creştere cu echivalentul a două miliarde de lei faţă de nivelul din aprilie 2013. Depozitele în valută se ridică la echivalentul a 600 milioane de euro, aproape 90% fiind constituite în moneda europeană.

Băncile s-au pliat în trecut pe preferinţa clienţilor pentru depozite pe termen scurt, fiind confortabile cu faptul că cei mai mulţi dintre aceştia îşi prelungeau depozitele la scadenţă, iar în final oricum ajungeau să-şi păstreze banii la bancă unu sau doi ani. Criza a forţat însă băncile să promoveze mai agresiv depozitele lungi pentru a înlocui din resurse interne liniile de finanţare în valută retrase de băncile-mamă, care aveau scadenţe mai mari.

Noua strategie a băncilor a avut rezultate în prima parte a crizei, pentru ca ulterior ritmul de creştere al depozitelor lungi să încetinească. Aceste produse au revenit însă în atenţia clienţilor în ultimele luni, în contextul în care supralichiditatea din piaţă le-a permis băncilor să scadă rapid dobânzile plătite la depozitele cu scadenţe de maximum trei luni.

Multe bănci au ajuns să plătească mai puţin de 2% pe an pentru a atrage de­pozite pe una, două sau trei luni, sumele plasate de clienţi pe doi sau trei ani sunt bonificate cu peste 4% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO