Bănci și Asigurări

Deşi spune că impactul falimentului City asupra resurselor FGA este major. ASF susţine că nu mai este nevoie de o altă majorare a contribuţiilor asigurătorilor la FGA

Deşi spune că impactul falimentului City asupra...

Autor: Mircea Nica

15.02.2022, 08:37 706

♦ La data de 10 februarie 2022, numărul total al poliţelor City Insurance valabile este de 1,44 milioane, dintre care 1,12 milioane sunt poliţe RCA ♦ FGA a ajuns la o valoare a plăţilor în contul păgubiţilor City Insurance de 55,57 mil. lei, pentru 7.936 cereri de plată.

Intrarea în faliment a so­cie­tăţii City Insurance, fostul lider al pieţei asigurărilor şi al segmentului RCA, reprezintă un im­pact ma­jor asupra re­sur­se­lor financiare ale Fon­dului de Ga­ran­tare a Asiguraţilor (FGA) în următorii ani, însă, pe baza da­telor de­ţinute la acest mo­ment, nu rezultă ne­ce­sitatea unei noi majo­rări a cotei pentru contri­buţii, a trans­mis Autoritatea de Supra­ve­ghe­re Fi­nanciară (ASF) la solicitarea ZF.

Norma prin care con­tribuţiile compa­niilor de asigurări ge­nerale la FGA au fost majorate în­tr-o primă etapă cu 1,5 puncte procen­tua­le, până la 2,5% din sub­scri­erile încasate, a fost adop­tată de consi­liul ASF la în­ceputul lunii februarie 2022. Deşi con­tribuţiile compa­ni­ilor care ac­tivează pe zona asigu­ră­rilor de viaţă ră­mân deocamdată la un nivel al contribuţiilor de 0,4% din sub­scrie­rile încasate, majorarea pe zo­na asigură­rilor generale se va re­simţi în buzu­narele românilor în con­diţiile în care ei vor plăti mai mult la poliţele de asigurare RCA sau de alt tip.

Fondurile de care dispune FGA sunt, în general, alimentate de con­tribuţiile anuale ale asigură­torilor, care de obicei sunt plătite lunar pentru a păstra un flux constant de alimentare a Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO