Bănci și Asigurări

Deutsche Bank si UniCredito, interes oficial pentru BCR

07.02.2005, 00:00 15



Confirmare oficiala: cea mai mare banca germana Deutsche Bank si unul dintre cele mai mari grupuri bancare italiene, UniCredito, sunt interesate sa participe la faza decisiva a privatizarii BCR.



Radu Zaciu, seful reprezentantei Deutsche Bank in Romania, si Rasvan Radu, presedinte al UniCredit Romania, filiala locala a UniCredito Italiano, s-au intalnit vineri cu Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS, pentru a discuta perspectivele reluarii procesului de selectie a unui investitor strategic pentru cea mai mare banca romaneasca.



Zbarcea a exprimat intentia AVAS de a finaliza cat mai curand privatizarea BCR.



"Finalizarea privatizarii BCR este unul din obiectivele acestui Guvern. Am inceput deja consultarile cu BERD si, saptamana viitoare, acestea vor continua cu ceilalti actionari", a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS.



Chiar daca statul roman nu a lansat inca nici o cerere de oferta pe piata internationala, in mod constant apar declaratii ale oficialilor unor mari banci straine privind interesul fata de vanzarea BCR.



In toamna anului trecut au aparut astfel de confirmari oficiale din partea grupului germano-austriac HVB/Bank Austria, care a si participat cu o oferta in urma cu doi ani, intr-una din cele doua tentative esuate de privatizare a celei mai mari banci romanesti.



Mai recent, un reprezentant al celei mai mari banci italiene, Banca Intesa, a declarat ca participarea la procesul de privatizare a ultimelor doua banci romanesti cu o participatie importanta a statului - BCR si CEC - figureaza pe lista de prioritati pentru intrarea pe piata.



O pozitie similara a fost reafimata saptamana trecuta de directorul financiar al grupului austriac Erste Bank, Reinhard Ortner.



In aceste conditii, se contureaza o competitie stransa, atat pentru BCR, cat si pentru CEC. Este insa putin probabil ca procesele de privatizare ale celor doua banci sa se desfasoare in paralel, mai ales in conditiile in care unele grupuri straine intentioneaza sa depuna oferte in ambele cazuri.



Intre timp, ramane de vazut in ce masura se va materializa intentia experimata de oficiali guvernamentali privind listarea unui pachet de pana la 15% din actiunile BCR la Bursa. Aceasta depinde de obtinerea acordului BERD si IFC, care detin impreuna un pachet de 25% plus doua actiuni ale BCR.



In cursul anului 2004, BCR si-a majorat activele cu 1,6 miliarde de euro, ajungand la un total de sase miliarde. In acelasi timp, profitul net al bancii s-a ridicat la circa 151 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO