Bănci și Asigurări

Diferentialul de dobanda, cauza principala a pierderilor Bancii Nationale

Diferentialul de dobanda, cauza principala a pierderilor Bancii Nationale
06.07.2006, 18:38 232

BNR a obtinut anul trecut un randament mediu de 2,33% din plasarea rezervelor sale internationale, in timp ce rata medie de dobanda platita in contul depozitelor atrase de la banci prin operatiunile de sterilizare a fost substantial mai mare, ajungand la 8,78%, potrivit raportului anual al BNR pe 2005.
Tocmai diferentialul substantial de dobanda dintre piata externa si piata interna a fost principala cauza a pierderii inregistrate de banca centrala. Practic, BNR a incasat venituri nete din administrarea rezervelor internationale in valoare de 809 mil. lei (231 mil. euro), in timp ce cheltuielile cu dobanzi platite in cadrul operatiunilor de politica monetara au insumat peste doua miliarde de lei (581 mil. euro), adica au fost de 2,5 ori mai mari. Aceasta in conditiile in care BNR avea la sfarsitul lui 2005 o pozitie de debitor net fata de sistemul bancar cu 23,19 mld. lei (6,4 mld. euro).
Depozitele atrase de la bancile comerciale detin o pondere de 32% in totalul pasivelor Bancii Nationale. Cea mai mare pondere, de 36%, apartine rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie. La sfarsitul lui 2005, rezervele in valuta reprezentau 23% din pasivele BNR, insa la vremea respectiva cota de constituire era de 30% din sursele atrase in valuta, iar intre timp a urcat la 40%. In contul rezervelor in valuta BNR a platit o dobanda medie anuala de 0,77%, in timp ce in contul rezervelor in lei rata medie de dobanda a fost de 2,51% - superioara randamentului de 2,33% obtinut din fructificarea rezervelor internationale. Principalele valute detinute de BNR sunt euro si dolari americani. Potrivit raportului anual, in 2005 soldul activelor in euro a crescut cu 1,26 miliarde de euro, pana la aproape 8 miliarde de euro, in timp ce soldul activelor in dolari a urcat cu 2,5 miliarde, pana la aproape 4,8 miliarde de dolari. In total, activele externe ale BNR au crescut cu 38% in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO