Bănci și Asigurări

Dijmarescu: Faceti ca strainii, pariati pe leu

19.10.2005, 20:01 19

Atractivitatea leului se va mentine ridicata in 2006 si este de asteptat ca moneda nationala sa fie in continuare cautata si ca atare intrarile de valuta pentru care se va solicita schimbul in lei sa creasca, anticipeaza viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu, responsabil cu operatiunile de piata ale bancii centrale.

Adica tendinta de apreciere a leului, intrerupta saptamana trecuta, s-ar putea mentine anul viitor. Dijmarescu avertizeaza, intr-un interviu acordat agentiei Rompress, ca procesul de pozitionare a cursului de schimb catre o valoare de echilibru nu este incheiat, afirmand ca aprecierea leului cu peste 17% fata de noiembrie 2004 indica o corectie asteptata de piata a valorii monedei nationale.

Ramane de vazut cat de mari vor fi presiunile de depreciere asteptate luna viitoare, cand creste cererea de valuta venita de la importatori, iar Finantele au de rascumparat euroobligatiuni in valoare de 300 mil. euro, nefiind clar daca va apela la piata sau la BNR.

Cat priveste anul 2006, Dijmarescu apreciaza ca intrarile de valuta vor fi incurajate in plus de liberalizarea accesului nerezidentilor la titlurile de stat. Pe de alta parte, si rezidentii urmeaza sa primeasca acces liber la operatiunile cu instrumente monetare pe pietele externe, inclusiv la operatiunile cu derivative in si din afara Romaniei, pe leu si alte valute.

Viceguvernatorul spune ca BNR a intervenit pe piata in acest an pentru a modera presiunile prea puternice de apreciere a leului. El apreciaza ca pe fondul unei inflatii in scadere si cu dobanzi la leu pe acelasi trend, companiile pot controla mai bine costurile si estima veniturile daca isi fac socotelile in lei, fara a mai incerca sa ghiceasca evolutia cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO