Bănci și Asigurări

Din nou despre tintirea inflatiei

26.07.2005, 18:42 35

Cam toate premisele pentru trecerea BNR la strategia de tintire directa a inflatiei sunt intrunite, a declarat recent guvernatorul Mugur Isarescu, dupa o pauza de trei luni in care banca centrala nu a mai facut referire la acest eveniment.

El a mentionat printre premisele cele mai importante coborarea inflatiei la o singura cifra (dupa ce in aprilie-mai revenise la 10%), garantarea prin lege a independentei operationale a BNR, acumularea a cinci ani consecutivi de dezinflatie, soliditatea sistemului financiar, diminuarea dominantei fiscale (insa cu mentinerea unei dominante cvasifiscale), precum si intarirea capacitatii BNR de a prognoza inflatia (pusa la incercare de ratarea prognozei pentru aprilie).

La sfarsitul lunii martie, cand Banca Nationala a organizat o conferinta cu participare internationala privind tintirea inflatiei, Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu acest proiect, afirma ca trecerea oficiala la tintirea directa a inflatiei urma sa fie anuntata in luna iulie, o data cu publicarea primului raport trimestrial privind evolutia inflatiei in primele trei luni ale acestui an.

"Tot atunci, vom anunta banda de variatie, pornind de la obiectivul de 7%. Este un an de exercitiu si ar putea aparea evenimente care pot fi contracarate mai greu de banca centrala", anticipa de pe atunci Cristian Popa.

Astfel, desi iulie a intrat in ultima saptamana, raportul nu a fost publicat. De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu mentionase ulterior ca anuntul ar urma sa fie facut in august.

In ultima perioada el a vorbit despre posibilitatea cresterii inflatiei pana la 7,5%, iar mai de curand pana la 8%, afirmand in acelasi timp ca nu considera necesara modificarea tintei initiale de 7% atat timp cat ambele valori mentionate se incadreaza intr-o banda de variatie de +/- 1%. Numai ca BNR nu a anuntat oficial o asemenea banda.

Guvernatorul considera acum ca premisa transparentei - necesara succesului strategiei de tintire a inflatiei - este asigurata prin comunicatele mai detaliate pe care le emite Consiliul de Administratie al Bancii Nationale.

"Va cer sa aveti incredere in decizia BNR de a trece la tintirea inflatiei", spune Isarescu, admitand ca va fi nevoie sa treaca o perioada de timp pana cand publicul va digera noua politica a bancii centrale, in care factorul principal ar urma sa devina, treptat, dobanda.

O data cu anuntul trecerii la tintirea directa a inflatiei, banca centrala isi asuma fara echivoc angajamentul privind mentinerea stabilitatii preturilor.

Din pacate, conjunctura actuala este nefavorabila unui asemenea angajament, avand in vedere ca factorii care genereaza presiuni inflationiste scapa instrumentelor pe care le poate folosi BNR.

"Cu timpul se va ajunge si in Romania ca in zona euro, unde daca domnul Trichet spune ca inflatia va fi de 2%, planurile de afaceri se fac dupa aceasta cifra", afirma guvernatorul referindu-se la tendinta permanenta a analistilor si a publicului in general de a contesta cifrele oficiale. In context, el a reamintit experienta internationala acumulata de 21 de banci centrale care aplica strategia de tintire a inflatiei si care s-a dovedit a fi o alternativa atractiva si pentru tari emergente, dupa ce intial fusese adoptata de tari cu economie dezvoltata.

Intr-un discurs tinut saptamana trecuta, Mugur Isarescu a tinut sa arate din nou dezavantajele pe care le-ar presupune varianta unui Consiliu Monetar, pe care, potrivit unor surse oficiale, Theodor Stolojan, consilier al presedintelui Basescu, a adus-o in discutie la ultima runda de negocieri cu FMI

"Varianta poate fi dorita, dar riscurile sunt enorme", a afirmat Isarescu, aratand ca pot exista probleme si la iesirea din sistemul Consiliului Monetar, respectiv in momentul trecerii la euro. "Cursul de intrare nu este stabilit unilateral. Trebuie sa-l accepte si zona euro", a spus guvernatorul, indicand ca dupa stabilitatea data de legarea cursului tot ar putea aparea un soc la final, in momentul corectarii paritatii de intrare in zona euro. El sutine ca, lasand cursul sa se miste incet, BNR evita "fracturi bulversante pentru economie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO