Bănci și Asigurări

Dispare marca GE Money, vine Garanti

Autor: Razvan Voican

20.12.2010, 23:50 68

Brandul GE Money va dispărea de pe piaţa românească până lasfârşitul anului, în timp ce compania de leasing Motoractive va firebotezată Garanti Leasing, firma de credite de consum Ralfi devineGaranti Credite de Consum, iar Domenia se va numi Garanti CrediteIpotecare.

Acestea sunt urmările "comerciale" ale tranzacţiei prin careamericanii de la GE Money au cedat afacerile din România turcilorde la Garanti.

Săptămâna trecută Garanti Turcia a achiziţionat pachetul deacţiuni deţinut de GE Money la cele trei instituţii nebancareamintite, devenind unicul acţionar cu o participaţie de 100%.Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă surse bancareafirmă că "americanii au grijă să nu iasă în pierdere dintr-oasemenea afacere".

În 2006 GE Money a cheltuit circa 140 mil. euro pentru a preluade la Fondul Româno-American de Investiţii controlul celor treifirme, ulterior investind în extinderea operaţiunilor şi înîncercarea de plasare a brandului GE Money pe piaţa serviciilor definanţare.

Deocamdată, în comunicarea publică încă este folosit brandul GEMoney pentru serviciile de încasare a ratelor la creditele dejaacordate sau într-o ofertă promoţională de finanţare derulatăîmpreună cu retailerul Domo până pe 5 ianuarie, însă marca ar urmasă dispară până la sfârşitul lunii ianuarie 2011. Cele trei firmepreluate de turci cumulează peste 250.000 de clienţi, potrivitinformaţiilor publicate de Garanti.

Decizia americanilor de a pleca din România sugerează o anumită"bâlbâială" în strategia locală, în condiţiile în care în august2009 autorizaseră la BNR împreună cu Garanti banca GE Garanti Bank,în care aveau o cotă de 30% şi care a preluat afacerile fosteisucursale a GarantiBank International. Turcii nu au apucat însă săschimbe în consecinţă imaginea unităţilor bancare, astfel cărebotezarea băncii în Garanti Bank S.A. nu implică şi costuri derebranding la nivelul reţelei teritoriale.

În urma retragerii americanilor, Garanti se transformă dintr-odată într-un grup financiar cu firme specializate pe segmenteimportante ale pieţei serviciilor financiare.

"Cred că această integrare a echipelor şi a mărcilor vaconsolida prezenţa noastră în România, iar Grupul Garanti va devenio forţă financiară pe piaţa locală", a declarat Murat Atay, devenitacum director general al Grupului Garanti. Surse de pe piaţă afirmăînsă că noul acţionar turc pregăteşte o serie de restructurări înfirmele de leasing, consumer finance şi ipotecare, în condiţiile încare o mare parte a angajaţilor români din middle şi top managementau plecat de la începutul acestui an.

Garanti Bank era la sfârşitul lunii septembrie a paisprezeceabancă după active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO