Bănci și Asigurări

Divizia de leasing imobiliar a Erste: Unu din cinci clienti a avut nevoie de reesalonarea datoriilor

Divizia de leasing imobiliar a Erste: Unu din cinci clienti a avut nevoie de reesalonarea datoriilor

Bogdan Cernescu, directorul general al Immorent: Vom asista in continuare la o abordare prudenta a bancilor si a companiilor de leasing, dar si a clientilor, pentru ca e dificil sa iti faci planuri de dezvoltare intr-un mediu instabil.

21.10.2009, 23:30 112

Immorent Romania, divizia de leasing imobiliar a grupuluiaustriac Erste, a reesalonat in acest an finantarile pentru 20% dinclienti, in conditiile in care in 2008 nu a inregistrat niciun cazde intarzieri la plata ratelor, a declarat Bogdan Cernescu,directorul general al companiei.

Immorent lucreaza numai cu clienti companii si a ajuns la unsold al finantarilor acordate de aproape 100 de milioane de euro,majoritatea fiind pentru sectorul imobiliar, iar restul pentruechipamente.

"Am intetit contactele cu clientii anul acesta, ne-am intalnitmai des pentru a vedea cum le merge, ce probleme au, la ce seasteapta, iar acolo unde a fost nevoie am rescadentat finantarile.Pentru aproximativ un client din cinci am reesalonat datoriile. Inspecial a fost vorba de clienti care nu sunt capitalizati prinnatura activitatii lor, cum ar fi distribuitorii, dar si de clienticare au fost luati de val in 2007-2008 si au investit prea mult incapacitati de productie", afirma Cernescu.

El spune ca este inca prea devreme pentru a observa rata desucces a reesalonarilor si ca aceasta va putea fi stabilita pestecel putin sase luni.

Compania le-a acordat mai multor clienti perioade de gratie detrei, sase sau noua luni, in functie de situatia fiecaruia. Inconditiile in care piata de leasing se confrunta cu un val derecuperari de bunuri de la clientii cu probleme de lichiditati,inclusiv de terenuri si imobile, Cernescu afirma ca Immorent nu areniciun caz de recuperare pe segmentul imobiliar si doar cateva pesegmentul echipamentelor.

"Pe partea de imobiliare nu avem recuperari, deoarece am fostselectivi si conservatori si avem un portofoliu relativ curat. Peechipamente avem doar cateva cazuri, pentru ca lucram cu clienticorporate si am alocat mult timp pentru analiza dosarelor. Aceastaajuta foarte mult, mai ales cand lucrurile nu mai sunt atat deinfloritoare."

Piata de leasing a inregistrat anul acesta o scadere dramatica,de 74% in primul semestru, coborand la nivelul de 776,6 milioane deeuro. Leasingul imobiliar are o pondere redusa in totalul pietei,de 20%, valoarea totala a bunurilor finantate in primul semestrufiind de 152 de milioane de euro, in scadere cu 21% fata de primulsemestru din 2008.

Trei tranzactii de tip sale & leaseback

Immorent a realizat anul acesta trei tranzactii de tip sale& lease back, desi se astepta la mai multe deal-uri pe acestsegment.

Operatiunile de tip sale & lease back presupun vanzarea unuibun catre o firma de leasing, iar apoi inchirierea lui, astfelincat clientul obtine lichiditatile de care are nevoie.

"Ne asteptam ca piata sa se miste ceva mai bine. Daca nu aveauacces la finantarile bancare, ne asteptam ca firmele sa apeleze lasale & lease back. Nu a fost chiar asa pentru ca, pe de oparte, companiile veneau cu asteptari de pret la nivelul 2007-2008,fara sa ia in calcul faptul ca lucrurile s-au schimbat pe piataimobiliara, iar pe de alta parte abordarea finantatorilor eraconservatoare. Cererea nu s-a intalnit cu oferta."

Una din cele trei tranzactii de tip sale & lease backintermediate de Immorent a fost de peste 10 milioane de euro, iarcelelelate doua au avut o valoare cuprinsa intre 1 si 3 milioane deeuro.

"Cred ca majoritatea tranzactiilor care s-au facut anul acestape piata de leasing imobiliar au fost sale & lease back."

Provizioanele pun presiune pe profit

Bogdan Cernescu se asteapta sa incheie anul acesta cu cel multzece finantari noi acordate.

"Probabil ca anul acesta vom avea mai putin de zece tranzactii,dar noi am urmarit intotdeauna indicatorii de profitabilitate, nupe cei de volum. Profitul pe standardele locale de raportarecontabila va fi afectat de provizioane. Daca anul trecut acesteaerau destul de mici, anul acesta sunt clar mai mari, deoarececlientii intarzie cu platile."

El spune ca 2010 nu va fi foarte diferit fata de anul acesta,iar finantatorii vor avea in continuare o atitudine prudenta.

"Vom asista in continuare la o abordare prudenta a bancilor si acompaniilor de leasing, dar si a clientilor, pentru ca e dificil saiti faci planuri de dezvoltare intr-un mediu instabil. Nu sunt nicioptimist, nici pesimist cu privire la 2010. Daca ar fi sa aiba loco schimbare, probabil ca se va intampla in a doua jumatate aanului."

Immorent avea in plan pentru anul acesta sa deschida catevabirouri in tara, dar a amanat acest proiect din cauza contextuluieconomic. In prezent compania opereaza doar de la sediul centraldin Bucuresti.

"E dificil sa administrezi activitatea numai din Bucuresti,pentru ca e o tara mare, fara autostrazi. Inainte de criza negandeam la extinderea in Cluj si Timisoara, dar vom face acestlucru in momentul in care vor reveni perspectivele de crestere aeconomiei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO