Bănci și Asigurări

Dobânda BNR rămâne cea mai mare din Est

Autor: Liviu Chiru

28.09.2010, 23:05 22

BNR va menţine astăzi neschimbată dobânda-cheie la leu, la 6,25%pe an, şi nu va umbla nici la nivelul rezervelor minimeobligatorii, anticipează în unanimitate membrii AsociaţieiAnaliştilor Financiar-Bancari din România. Şi analiştii străiniîntrevăd o decizie similară.

"Deşi activitatea economică rămâne foarte slabă - cu ocontracţie estimată a PIB de 2% anul acesta - banca centrală nu arespaţiu de manevră pentru moment. Condiţiile de pe pieţelefinanciare se pot schimba rapid, devenind nefavorabile pentru leuşi titlurile de stat româneşti. Situaţia politică rămâne deasemenea instabilă şi mai mult zgomot ar putea să apară pe margineadiscuţiilor pentru bugetul pe 2011", spune şi Gaelle Blanchard,analist în cadrul grupului francez Société Générale, acţionarulmajoritar al BRD.

Aceasta înseamnă că BNR va rămâne de departe cu cea mai maredobândă-cheie dintre statele din regiune. În Cehia, banca centralămenţine de anul trecut dobânda-cheie la 0,75% pe an, în timp ce înUngaria autoritatea monetară a decis luni să păstreze dobânda laforint la 5,25% pe an. Astăzi este aşteptată şi decizia BănciiNaţionale a Poloniei, analiştii anticipând tot o menţinere, la 3,5%pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO