Bănci și Asigurări

Dobânda de referinţă a BNR staţionează la 6,25% pe an

Autor: Liviu Chiru

02.06.2011, 23:31 176

Dobânda de referinţă a BNR - un indicator calculat retrospectivşi cu importanţă doar în raporturile juridice - a rămas la nivelulde 6,25% pe an şi pentru luna iunie, la fel ca în ultimul an. Spredeosebire de rata de politică monetară, care are rol de semnalpentru pieţele financiare, dobânda de referinţă este un indicatorcalculat retrospectiv.

Nivelul se stabileşte ca medie a dobânzilor utilizate de BNR încadrul operaţiunilor de piaţă (atrageri de depozite sau oferire decredite) în luna precedentă celei pentru care este anunţată.Prevederile legale obligă astfel BNR să deruleze operaţiuni pepiaţa monetară, chiar dacă acestea nu ar fi justificate decondiţiile de lichiditate.

Aceasta este şi una dintre explicaţiile găsite de dealeri pentrulicitaţia surprinzătoare organizată de BNR în ultima zi a luniimai, în urma căreia a creditat doar două bănci cu o sumă modică, de10 milioane de lei.

Anunţul licitaţiei a luat prin surprindere piaţa, în condiţiileîn care dobânzile la care se constituiau depozite erau considerabilsub rata de politică monetară, indicând condiţii confortabile delichiditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO