Bănci și Asigurări

Dobanda la obligatiunile de stat pe cinci si zece ani a crescut

20.07.2005, 18:39 51

Dobanda la obligatiunile de stat cu scadenta la cinci ani a urcat luni la 8% pe an, de la 7,8% la licitatia precedenta.

Ministerul Finantelor a atras intreaga suma programata, de 150 mil. lei noi, in conditiile in care cererea venita preponderent din partea bancilor s-a ridicat la peste 300 de milioane.

Piata a presat in directia cresterii ratei dobanzii si la licitatia pentru plasarea emisiunii de obligatiuni de stat cu scadenta la zece ani. Astfel, dobanda a urcat cu 0,35 puncte procentuale fata de emisiunea precedenta, ajungand la 7,85% pe an. Si in acest caz cererea venita din partea bancilor a fost mai mult decat dubla fata de cele 100 de milioane programate.

Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a plasat obligatiuni cu scadenta la trei ani in valoare de 150 de milioane de lei noi, la o dobanda medie de 7,72% pe an, cu doar 0,02% mai mica decat la licitatia precedenta din luna iunie. Cererea de pe piata a depasit dublul sumei planificate de Finante, insa nu a fost acceptata suprasubscrierea. In prezent, dobanzile la obligatiunile de stat se situeaza intre 7% pe an pentru titlurile scadente peste sapte ani, si 7,8% pe an pentru cele cu maturitatea de cinci ani. Piata monetara s-a bucurat si de oferta de certificate de depozit emise de Banca Nationala cu scadenta la trei luni. Dobanda medie acceptata a fost de 8,02%, in crestere cu 0,04% fata de licitatia precedenta, in conditiile in care dobanda maxima la care au fost plasate certificate s-a ridicat la 8,10%. Prin noua emisiune, BNR a absorbit de pe piata 3,86 miliarde de lei, cu mult peste suma programata. Banca centrala plateste o dobanda similara, de circa 8%, si la depozitele atrase pe o luna de la bancile comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO