Bănci și Asigurări

Dobanzile au plonjat in medie cu cinci puncte intr-o luna

07.03.2005, 00:00 18

BRD-SocGen, a doua banca de pe piata, a hotarat sa ajusteze dobanzile la depozitele in lei, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru clientii companii, ajungand de la niveluri de 14% pe an in urma cu o luna, la 11-11,75% in prezent.



Banca practica in continuare dobanzi diferentiate in functie de sumele depuse de clienti. Pentru depozite mai mari de 25 mil. lei, BRD acorda o bonificatie de 0,25 puncte procentuale, dobanzile ajungand la 11,25% pentru scadentele de o luna, respectiv pana la 12% la scadenta de un an, cu plata dobanzii la expirarea termenului. In acest moment, dobanzile platite de BRD au scazut sub cele acordate de principalii sai concurenti pe segmentul de retail - BCR, ale carei dobanzi merg de la 12% pana la 14% la depozitele pe un an, si Raiffeisen Bank, cu dobanzi cuprinse intre 12-12,5%.



Prin noile niveluri de dobanda, bancile arata ca nu duc deloc lipsa de lichiditati, ba dimpotriva, in conditiile in care si BNR lasa mai multi bani pe piata prin reducerea dobanzii de sterilizare, precum si a volumelor atrase.



Astfel, luna februarie a adus reduceri semnificative ale dobanzilor la depozitele bancare, media pietei scazand rapid spre 12% pe an. Aceasta dinamica este oglindita si de dobanda de referinta a BNR pentru luna martie, calculata ca medie ponderata a dobanzilor de pe piata monetara din cursul lui februarie: 10,75%, in scadere cu aproape cinci puncte procentuale fata de luna precedenta.



De altfel, vineri, BNR a atras depozite pe o luna de la bancile comerciale la o rata medie de 9,33%, care reprezinta un nou minim istoric. Pentru a evita, cel putin formal, discrepanta dintre nivelul oficial al dobanzii de interventie - 15,75% si cel din operatiunile efective, BNR a ales sa reboteze dobanda de interventie in dobanda de politica monetara. Ultima modificare a acesteia a fost anuntata pe 14 februarie. In prezent, ecartul dintre asa-numita dobanda de politica monetara si dobanda de sterilizare tinde spre sapte puncte procentuale, interval care ar permite si cresteri ale dobanzii de interventie in cazul aparitiei unor presiuni inflationiste, fara ca BNR sa semnalizeze oficial o astfel de miscare.



Tendinta de scadere a dobanzilor s-a regasit si in rezultatele ultimelor licitatii de titluri de stat. Dobanzile la obligatiunile scadente la cinci ani au coborat la 6,5% pe an, in timp ce la doi ani noua dobanda este de 7,5%, ambele niveluri fiind cu 1,4 puncte procentuale mai scazute decat la licitatiile precedente. Interesul pietei pentru a plasa lichiditati chiar si la aceste niveluri de dobanda a fost aratat de suprasubscrierea de peste sase ori a sumelor planificate de Finante. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO