Bănci și Asigurări

Dobanzile au scazut mai mult la depozite

11.11.2004, 00:00 19



Bancile nu s-au inghesiut sa reduca dobanzile la creditele in lei nici in septembrie, desi dobandade interventie a bancii centrale coborase deja cu 2,5 puncte procentuale, la sfarsitul lui august. Mocsoararea dobanzilor la depozite a permis astfel bancilor sa-si majoreze marjele de profit, in perspectiva unei scaderi ulterioare.



Dobanda medie la creditele noi in lei a fost, potrivit BNR, de 28,6% pe an, cu numai 30 de puncte de baza (0,3%) mai mica decat cea din august.



Dobanda la creditele acordate pe perioade cuprinse intre unul si cinci ani a coborat in septembrie cu doua puncte de baza (0,2%), pana la 28,4% pe an. In acelasi timp, dobanda la termene mai lungi de cinci ani a inregistrat o crestere sensibila, de 1,7 puncte procentuale, pana la 25,7% pe an.



Bancile au remunerat depozitele in lei nou constituite de clienti cu dobanzi usor mai mici in septembrie. Astfel, dobanda medie a scazut cu 0,4 puncte procentuale, pana la 13,9% pe an.



Diferentialul de dobanda a ajuns astfel la 14,7 puncte procentuale, in crestere cu 10 puncte de baza fata de august.



Scaderea mai mare a dobanzilor remunerate la depozite lasa destul loc pentru scaderi ale dobanzilor la credite, in contextul in care banca centrala a operat deja o modificare a dobanzii de interventie. Piata anticipeaza ca pana la sfarsitul anului va avea loc inca o modificare a dobanzii de interventie, dupa ce BNR a acceptat la certificatele de depozit luna trecuta dobanzi apropiate de 18%.



Pe de alta parte, creditele in euro s-au scumpit simtitor in septembrie, dobanda medie inregistrand o crestre de 0,6 puncte procentuale, pana la 10,5% pe an. Pentru scadente cuprinse intre sase luni si un an, dobanda a ajuns la 9,4%, in crestere cu 0,2 puncte procentuale. La imprumuturile cu termene mai lungi de un an, dobanda a urcat cu 1,3%, pana la 11,9%.



La depozitele noi in euro dobanda a scazut cu 0,1 puncte procentuale, pana la 2,5% pe an. Pentru termenel cuprinse intre sase si un an dobanda medie a fost de 2,6%, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de euro. Modificarile au permis cresterea diferentialului de dobanda cu 70 de puncte de baza, pana la 8 puncte procentuale.



La creditele nou contractate in dolari dobanda a ramas neschimbata fata de august, la 9,5% pe an. Situatia este similara si in cazul depozitelor nou constituite in dolari, dobanda ramanand la nivelul din august, de 1,8% pe an. Pentru termenele cuprinse intre trei si sase luni, dobanda a scazut un punct procentual, pana la 9,3% pe an. In acelasi timp, dobanda pentru termene intre unul si cinci ani a crescut cu 1,4%, pana la 12% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO