Bănci și Asigurări

Dobanzile la credite, agatate de dobanda de interventie a BNR

26.05.2004, 00:00 23



Dupa cum o arata activitatea din ultima vreme de la ghiseele bancilor, la nivelurile actuale ale dodanzilor la creditele in lei, chiar de peste 30%, segmentul clienti potentiali care le pot suporta a fost epuizat. Bancile vorbesc chiar de o cadere spectaculoasa a cererii de credite, desigur comparand situatia recenta cu dinamicile de anul trecut. Oricum, este evident ca si la dobanzi de 18 - 20% pe an, cum ofera unele banci pentru credite ipotecare, de exemplu, creditul in lei este prohibitiv si asa apare in mod natural orientarea spre creditul in valuta, care reprezinta 70% din totalul creditelor. Apoi, discutiile din ce in mai intense despre pespectiva scaderii dobanzilor, intarite de apelul transmis bancilor comerciale de ministrul finantelor, ii face pe cei intentioneaza sa solicite un credit sa mai astepte cateva luni, pana cand anticiparea unei ieftiniri sa se confirme.



Piata bancara nu se misca insa fara un semnal de la BNR, oricate apeluri ar face ministrul finantelor. Desi dobanzile la credite nu sunt legate direct de dobanda de interventie a bancii centrale, acesta este adevaratul reper la care se uita bancile comerciale.



In acest context, analistii sunt de acord ca nu trebuie sa asteptam, cel putin pana spre sfarsitul ultimului trimestru al acestui an, scaderi semnificative ale dobanzilor. Dupa ce s-a fript anul trecut, cand a trebuit sa le ridice inapoi, banca centrala se arata foarte prudenta astfel incat sa poata sustine o tendinta relativ constanta de reducere a dobanzii de interventie, chiar daca in trepte foarte mici, sustinute in prealabil de evolutia inflatiei si a deficitului extern.



"Riscul de revenire a dobanzilor inca exista cat timp economia ramane nerestructurata, incapabila sa produca bunuri cu valoare adaugata mare, iar cererea interna in crestere nu poate fi acoperita decat din importuri", spune Paul Prodan.



Cum se vorbeste de o scadere cu 0,5 puncte procentuale a dobanzilor, analistii estimeaza ca palierul dobanzilor de pe piata se va misca in jos exact in aceeasi masura.



"Nu va fi ceva semnificativ. In piata, toata curba randamentelor va prelua scaderea pe un palier mai jos, dar de aceeasi amplitudine, in jur de 0,5%. Adica am putea vedea dobanzi de 19,5%-21,5% in loc de 20%-22%", crede Cristian Sporis. El spune ca important este semnalul in sine, ca inceput al unui trend.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO