Bănci și Asigurări

Dobanzile mici si tulburarile politice nu afecteaza leul

24.04.2007, 18:08 12

Dobanzile pentru scadentele scurte au ramas la niveluri foarte scazute, de 1%-3% pe an, dupa ce BNR a sterilizat ieri din nou partial excesul de lichiditati de pe piata monetara.
Banca centrala a atras ieri depozite pe o luna in valoare de 2 miliarde de lei (599 de milioane de euro), la o dobanda de 7,5%. Sumele atrase reprezinta insa numai 45,6% din ofertele totale inaintate de dealerii bancilor comerciale.
Dobanzile pe piata monetara coborasera inca de saptamana trecuta, pe fondul acumularii de lei in exces.
Dealerii se asteapta ca dobanzile pe termen scurt sa revina la niveluri apropiate de cel al dobanzii de politica monetara (de 7,5% pe an) de astazi, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Din decembrie anul trecut, BNR accepta la fiecare licitatie numai o parte din sumele oferite de bancile comerciale, in incercarea de a descuraja plasamentele speculative.
Dealerii s-au obisnuit sa liciteze sume mai mari decat doresc in mod real sa plaseze, pentru a-si maximiza sansele de succes. Aceasta practica i-a pus pe unii dealeri in situatia de a ramane fara lichiditati la sfarsitul perioadei de rezerva din martie, iar atunci dobanzile pe termen scurt au urcat rapid, pana la niveluri de 20% pe an, pe fondul unei cereri mari de lei. Scenariul nu s-a repetat si luna aceasta, majoritatea bancilor avand acum lichiditati in exces, pe care nu le pot plasa in piata. BNR ofera o facilitate de plasament a lichiditatilor excedentare in depozite pe o zi, la care plateste insa o dobanda de numai 1% pe an.
In ciuda nivelurilor scazute ale dobanzilor, leul a reusit ieri sa recupereze o buna parte din terenul pierdut in fata euro la sfarsitul saptamanii trecute. Cotatiile urcasera vineri seara peste 3,34 lei pentru un euro pe pietele off-shore, dupa ce jucatorii straini au reactionat la declaratiile presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu privind riscul deprecierii leului sub presiunea deficitelor externe.
"Am vazut interes moderat de cumparare de lei, atat din partea clientilor locali, cat si nerezidenti", a comentat un dealer.
In sedinta de tranzactionare de ieri, euro a coborat de la 3,3414 lei (la cumparare) la deschiderea pietei pana la 3,3360 lei, spre sfarsitul zilei. Volumele tranzactionate au fost in media zilelor precedente.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3393 lei, cu 0,65 bani peste nivelul calculat in ultima zi a saptamanii trecute. Dolarul a urcat cu 1,33 bani, pana la 2,4623 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO