Bănci și Asigurări

Dobanzile nu-i mai supara pe manageri

20.12.2005, 20:13 14

Numai 6% din intreprinderile din industrie si constructii mai resimt o influenta nefavorabila a nivelului ratelor dobanzilor bancare, potrivit sondajului de conjunctura realizat de BNR pe luna noiembrie.

Principala ramura care se declara afectata de nivelul dobanzilor este industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice.

In urma cu un an, 9% din companiile din industrie si constructii mentionau dobanzile ca principal factor de franare a productiei.

Dobanzile la creditele in lei au consemnat in cursul acestui an o cadere de-a drept spectaculoasa, de peste 10 puncte procentuale, in timp ce dobanzile la creditele in valuta au beneficiat de conjunctura internationala deosebit de favorabila data de faptul ca nivelul dobanzilor la euro si dolar s-au situat multa vreme la minimuri istorice.

In opinia a 10% din managerii participanti la sondajul bancii centrale afirma ca o alta cauza de limitare a desfasurarii normale a activitatii o constituie evolutia cursului de schimb. Desi tendinta de apreciere a leului a suferit o ajustare in perioada octombrie-noiembrie, cel mai vizibil afectate se declara, de asemenea, firmele din industria chimica, industria de prelucrare a lemnului, industria textila, ponderile acestui factor de franare a productiei fiind cuprinse intre 36 si 40%.

In luna noiembrie a anului 2004, cursul era vazut drept vinovat de 14% din managerii intervievati de Banca Nationala. In aprilie 2005, cand aprecierea leului in termeni nominali fata de euro trecea de 10%, 21% din participantii la interviuri indicau cursul drept factor important care afecteaza productia.

Pe parcursul acestui an, numeroase companii din diferite sectoare ale economiei cu activitate de export au raportat rezultate mai slabe decat in 2004 si chiar pierderi din cauza ca nu au putut acoperi costurile provocate de intarirea monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO