Bănci și Asigurări

Dolarul mai pune 117 lei la cotatie

26.08.2004, 00:00 21

Dolarul a continuat sa se aprecieze si ieri, fiind evaluat de banca Nationala la 33.875 de lei, cu 117 unitati mai mult decat cotatia precedenta. Castigul dolarului de la inceputul saptamaniii se ridica astfel la 663 de lei.
Euro a inregistrat ieri o depreciere usoara, cursul coborand din nou sub pragul de 41.000 de lei, pe care il depasise la inceputul saptamanii. Banca centrala a calculat ieri un curs de 40.970 de lei pentru un euro, cu 75 de unitati mai putin decat cotatia precedenta.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de cumparare de 41.005 lei/euro.
In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au crescut pe fondul unor cumparari de valuta. Intuind o interventie a bancii centrale, jucatorii au cumparat tot mai energic, acumuland detineri importante de valuta. Tendinta a fost mentinuta pana in apropierea pranzului, cand a devenit evident ca in spatele cumpararilor nu se afla banca centrala. In aceste conditii, cotatiile au urcat pe paliere succesive, pana la un maxim de 41.150 de lei/euro. Dupa acest moment jucatorii au inceput sa vanda agresiv valuta, cotatiile coborand rapid, pe paliere succesive, pana la 41.015 lei/euro. Minimul zilei a fost atins dupa pranz, in cotatii de 40.960 de lei/euro. Spre finalul sedintei euro a inregistrat o usoara apreicere, piata inchizandu-se in cotatii de 41.085/41.115 lei/euro. "Piata a avut o lichiditate buna ieri, tranzactiile desfasurandu-se destul de agresiv. In primele ore s-a simulat o interventie a BNR, iar toti jucatorii au inceput sa cumpere speculativ. Cand s-a vazut ca BNR nu este in piata, lumea a inceput sa vanda, la fel de agresiv. Volumele tranzactionate ieri au fost astfel importante", a apreciat un dealer. Cumpararile bancii centrale nu au eliminat excedentul de valuta din piata, dovada fiind chiar volumele importante de ieri.
Intrarile de valutain piata din cumpararile bancilor de la clienti au ajuns marti la 88 de milioane de euro, insa vanzarile catre acestia s-au ridicat la 87 de milioane de euro. Astfel, intrarile nete au fost nesemnificative. Volumul operatiunilor interbancare a scazut sensibil marti, pana la 78 de milioane de euro.
Pe pietele internationale dolarul s-a apreciat ieri in continuare. In primele ore de tranzactionare cursul a coborat pana la un minim de 1,2053 dolari/euro. Ulterior, cotatiile s-au stabilizat in jurul valorii de 1,2090 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 18% si 19% pe an, in conditiile in care BNR nu a intervenit pentru sterilizarea excesului de moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO