Bănci și Asigurări

Dolarul se reface incet. Euro mai scade

12.08.2004, 00:00 11

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 40.704 lei pentru un eruo, cu 20 de unitati mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul s-a apreciat ieri cu 125 de unitati, fiind evaluat de banca centrala la 33.292 de lei.
Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 40.710/40.770 de lei/euro, la nivelul inchiederii din ziua precedenta. Pe fondul excedentului de valuta, jucatorii au inceput sa vanda chiar din primele ore ale sedintei de tranzactionare. Astfel, cotatiile au coborat treptat pana la o minima de 40.580/40.610 lei pentru un euro. Cu cateva minute inainte de anuntarea cursului oficial, cumparari substantiale de valuta au determinat aprecierea temporara a cotatiilor pana la un maxim de 40.710 lei/euro. "Volumele tranzactionate ieri au fost destul de mari. Excedentul de valuta se mentine si impinge cursul in jos. Cel mai probabil, in spatele cumpararilor de valuta de la pranz s-a aflat BNR", a apreciat un dealer. Volumele tranzactionate miercuri pe piata valutara au inregistrat o apreciere usoara. Cumpararile de valuta de la clienti au totalizat 78 de milioane de euro. Vanzarile catre acestia au depasit insa 103 milioane de euro, cresterea fata de nivelul mediu al ultimei saptamani fiind de 20 de milione de euro. Deficitul de valuta din relatiile cu clientii a reaparut astfel, dupa ce marti cumpararile egalasera vanzarile. Operatiunile interbancare au reprezentat 162 de milioane, sub media ultimei saptamani. In aceste conditii, volumul total al tranzactiilor a ajuns la 266 de milioane de euro.
Pe pietele internationale dolarul s-a apreciat ieri de la un curs de 1,2260 dolari/euro pana la 1,2220 dolari/euro, dupa ce Banca Federala a Statelor Unite a decis miercuri sa majoreze dobanda de interventie cu 0,25 puncte procentuale, pana la 1,5% pe an. Reactia pietelor a fost moderata, decizia fiind anticipata de majoritatea jucatorilor. De asemenea, investitorii asteapta noi date referitoare la evolutia economiei americane, dupa incetinirea din iulie.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat ieri intre 18% si 19% pe an. Dobanzile au inceput sa scada usor dupa cea de-a treia reducere a dobanzii de interventie. Banca centrala nu a intervenit nici ieri pentru atragerea excesului de moneda de pe piata. BNR nu a mai efectuat operatiuni de sterilizare de la inceputul saptamanii. Aceasta pauza este corelata cu micsorarea cumpararilor de pe piata valutara, care alimentau excesului de moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO