Bănci și Asigurări

Dosarul FNI obliga statul sa plateasca pentru a vinde CEC

02.08.2006, 20:00 28

Statul ar putea sa se angajeze prin lege ca va acoperi toate eventualele despagubiri pe care Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar fi obligata sa le plateasca in cazul Fondului National de Investitii (FNI), au declarat marti surse oficiale.
"Pentru finalizarea privatizarii CEC, s-ar putea sa fim obligati, ca si in cazul BCR, sa precizam prin lege nivelul despagubirilor pe care statul se angajeaza sa le acopere. Desi AVAS s-a subrogat CEC in drepturi si obligatii pe cazul FNI, exista inca instante care se pronunta in defavoarea CEC", au explicat sursele citate.
In procesul FNI, care dureaza de sase ani, Tribunalul Bucuresti a hotarat, in 2005, sa fie introdusa drept parte responsabila civilmente si Casa de Economii si Consemnatiuni.
Dupa prabusirea FNI, la inceputul anului 2000, AVAS a preluat prin lege toate drepturile si obligatiile CEC in cazul fondului de investitii. CEC a acordat garantie FNI, printr-un contract de fideju-siune pentru toate riscurile specifice pietei, iar investitorii pagubiti au cerut in nenumarate randuri executarea contractului si obligarea bancii la plata despagubirilor.
Privatizarea CEC a intrat in etapa finala, a ofertelor financiare imbunatatite, in care s-au calificat National Bank of Greece si OTP Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO