Bănci și Asigurări

Doua noi fonduri de pensii obligatorii pe piata

06.09.2007, 17:58 16

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) apartinand BCR si Omniasig au fost autorizate ieri de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
De asemenea, Bancpost a devenit administrator de pensii private obligatorii, fiindu-i autorizat si prospectul schemei de pensii.
In total, numarul fondurilor de pensii obligatorii autorizate pana in prezent a ajuns la 12. Aceste produse apartin Allianz-Tiriac Pensii Private, ING, Aviva, Interamerican, AIG, Prima Pensie, BT Aegon, Generali, OTP, BRD, BCR si Omniasig. Comisia de Supraveghere estimeaza ca numarul total al fondurilor autorizate pana la startul sistemului (programat oficial la 17 septembrie) ar putea ajunge la 15.
Cel mai probabil, urmatorul fond autorizat va fi chiar cel al Bancpost, dupa ce deocamdata doar prospectul fondului a fost autorizat.
Interesul companiilor de administrare pentru piata pensiilor private obligatorii este urias, comparat cu estimarile facute la inceputul acestui an. Atunci, Comisia estima ca la start se vor alinia cel mult 10 companii de administrare, dar acum numarul acestora a ajuns la 13, iar al fondurilor, la 12.
In plus, noi autorizari ar putea fi acordate saptamana viitoare, inainte de startul programat al sistemului.
Odata cu autorizarea fondurilor de pensii obligatorii, piata este practic gata de start, asteptand doar data legala de 17 septembrie pentru a incepe vanzarea produselor. Mai mult, deja a inceput autorizarea primilor agenti de marketing persoane fizice, adica a agentilor care vor vinde efectiv aceste produse.
Deja ING a primit autorizarea CSSPP pentru 34.000 de agenti de marketing, Comisia estimand ca numarul agentilor pentru primele companii care au depus dosarele de autorizare ar putea ajunge la 110.000. Mai mult, acesti 110.000 de agenti ar putea fi autorizati pana saptamana viitoare, iar numarul total de agenti de vanzare ar putea depasi 200.000, conform unor estimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO