Bănci și Asigurări

Dupa ce a rezolvat inflatia, aprecierea leului infrumuseteaza statisticile creditarii

07.01.2005, 00:00 11



S-a injumatatit ritmul de crestere a volumului de credite acordate de banci firmelor si persoanelor fizice? Nu, e doar o imagine inselatoare a cifrelor. Dupa cum arata statisticile in lei ale Bancii Nationale, de la un varf de acceleratie de 50% in ianuarie 2004, viteza creditarii a incetinit pana la ceva mai mult de 26% in noiembrie 2004 comparativ cu noiembrie 2003.



Secretul calmarii ritmului de expansiune a creditului, pana la niveluri considerate putin riscante inclusiv de FMI, sta tot in efectele "miraculoase" ale aprecierii nominale a leului pe intreg parcursul lunii noiembrie. Asa se face ca soldul creditelor in valuta, exprimat in lei, a inregistrat o scadere de 3,6% fata de luna noiembrie, desi finantarile efective exprimate in euro s-au majorat cu 2,4%. Numai ca aceasta crestere a fost anulata de aprecierea leului cu aproape 6% fata de moneda europeana.



Din pacate, imaginea aratata de statisticile in lei mascheaza o accelerare de-a dreptul spectaculoasa a creditului in valuta exprimat in euro: de la un ritm de 34,3% in ianuarie 2004 comparativ cu ianuarie 2003, noiembrie a consemnat aproape o dublare a vitezei de crestere, pana la 55,4%. In acelasi timp, componenta in lei a creditarii a inregistrat o majorare de numai 15% in termeni reali. Si astfel, este ilustrat inca o data efectul dramatic al nivelului descurajant de mare al dobanzilor la creditul in lei in comparatie cu costul sensibil mai redus al creditelor in valuta, care se ieftinesc pe masura ce leul se intareste.



Pe langa scaderea echivalentului in lei al creditelor in valuta, majorarea cu 3,4% a creditarii in moneda nationala nu a fost suficient de mare, astfel ca pe ansamblu a rezultat o scadere a creditului neguvernamental cu 0,9% la nivelul lunii noiembrie. Bancile au inregistrat astfel in portofolii credite in suma de 398.776 miliarde de lei (circa 10,2 miliarde de euro).



Concomitent, soldul negativ al creditului guvernamental s-a redus de la 46.339 miliarde lei la finele lunii octombrie, la 42.022 miliarde lei la 30 noiembrie, ca urmare a diminuarii Contului General al Trezoreriei Statului, rascumpararii unor titluri de stat in lei, lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna si reducerii disponibilitatilor din contributia financiara a Uniunii Europene la dispozitia Fondului National (fonduri Phare).



O alta evolutie monetara consemnata in luna noiembrie a fost reducerea cu 6% a numerarului in circulatie, care s-a cifrat la 73.096 miliarde lei (echivalentul a 1,8 mld. euro), comparativ cu varful de 77.764 mld. lei inregistrat in octombrie.





Dizgratia economiilor in valuta?



Statistica in lei spune: depunerile bancare in valuta ale populatiei s-au redus cu 4,9% in noiembrie, pana la 91.927 miliarde lei. Numai ca exprimate in euro, depozitele populatiei au crescut cu 1%, si au reprezentat echivalentul a 2,38 miliarde de euro.



Inca o data apare efectul inselator al aprecierii leului. Pentru ca valoarea in euro a depunerilor persoanelor fizice consemeaza in noiembrie o crestere de peste 11% fata de nivelul de la inceputul anului, ceea ce inseamna ca increderea in valuta nu a fost prea zdruncinata. Cel putin in cursul lunii noiembrie. Iar revenirea cursului in decembrie, chiar ar putea atenua eventuala tentatie de fuga a depozitelor in valuta din banci.



Nu este insa mai putin adevarat ca populatia si firmele tind sa isi consolideze plasamentele in moneda nationala, mai ales ca evolutiile valutare de la sfarsitul lui 2004 au confirmat justetea indemnurilor BNR privind increderea in leu pentru economisire. Totusi, economiile in valuta raman o alternativa pentru o parte a persoanelor fizice si unele societati comerciale, care nici nu e rau avand in vedere volumul creditarii in devize.



La 30 noiembrie 2004, depunerile in valuta ale rezidentilor, exprimate in euro, au inregistrat o majorare de 19,2% fata de noiembrie 2003. Populatia si-a crescut plasamentele in devize straine cu 14,4%, iar depozitele in valuta ale agentilor economici s-au majorat cu 24%.



Dupa aproape patru ani de dominare a depozitelor bancare, euro si dolarul au pierdut suprematia la finele anului trecut, fiind devansate de plasamentele denominate in lei constituite de firme si populatie.



In luna noiembrie, plasamentele in valuta calculate in lei arata o scadere, ca urmare a aprecierii putenice consemnate de moneda nationala. Astfel, leul a castigat 5,37% fata de euro si 8,81% in raport cu dolarul.



Depozitele in valuta cumuleaza 192.030 miliarde lei, respectiv 4,9 miliarde de euro, in timp ce depunerile in moneda nationala depasesc 230.000 de miliarde lei.



Potrivit BNR, depozitele in lei ale agentilor economici au atins la finele lunii noimebrie 105.659 miliarde lei, in crestere cu 73,5% fata de soldul inregistrat dupa primele 11 luni din 2003.



De asemenea, economiile populatiei au urcat, in aceasta perioada cu 34,7%, pana la 130.853 miliarde lei (3,27 mld. euro). Mentinerea unor dobanzi care au acoperit consistent inflatia a facut ca ritmul economisirii sa reziste la un nivel de 2-3% pe luna, care s-a reflectat intr-o crestere in termeni reali de 22,5% in noiembrie 2004 fata de noiembrie 2003.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO