Bănci și Asigurări

Dupa furtuna, pe piata valutara s-a instalat calmul

11.11.2004, 00:00 17



Euro a continuat sa se deprecieze usor si ieri, pe fondul unor tranzactii linistite. Banca Nationala a calculat un curs de 40.512 lei pentru un euro, cu 34 de lei mai putin decat in ziua precedenta.



Dolarul a inregistrat ieri prima depreciere dupa trei zile consecutive de crestere, pierzand 138 de lei, pana la un curs de 31.302 lei.



Deprecierea dolarului a fost alimentata si de evolutia nefavorabila inregistrata pe pietele internationale.



Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 40.700/40.750 de lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Cotatiile au coborat sub acest nivel imediat dupa deschidere si nu au mai revenit pana la sfarsitul sedintei. In primele ore de tranzactionare, cotatiile au coborat pana la 40.500 de lei/euro, dupa care au urcat usor pana la 40.600 de lei/euro. Ulterior, euro s-a depreciat pana la o minima a zilei de 40.410/40.460 de lei, nivel la care s-a tranzactionat o perioada mai indelungata. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 40.480/40.530 de lei/euro. "Trazactiile au decurs calm ieri, dupa o saptamana de agitatie. Volumele tranzactionate au depasit media unei zile normale, dar sunt mai mici decat cele inregistrate in ultimele zile. Aparent piata si-a gasit un echilibru, cel putin pentru moment, in cotatii de 40.500 - 40.600 de lei/euro. Scaderea volumelor tranzactionate se poate explica prin atingerea acestui echilibru, asteptat de toata lumea, dar si prin faptul ca unii jucatori se resimt dupa zilele trecute. Cred ca ieri a aparut un mic deficit pe clienti, dar cu siguranta volumele au fost echilibrate", a comentat un dealer. Piata a inregistrat si marti un excedent, de noua milioane de euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de 105 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 389 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat marti pe piata a ajuns la 497 de milioane de euro. Dealerii spun ca oscilatia cursului este dictata de volumele tranzactionate de clienti, iar excedentele reduse din ultimele zile au contribuit la stabilizarea cursului.



Pe pietele internationale dolarul a reluat trendul de depreciere. Cursul a coborat in primele ore pana la o minima de 1,2880 dolari/euro, dar a urcat ulterior pana la 1,2960 de dolari/euro. Analistii considera ca trendul de depreciere al monedei americane se va mentine, stagnarea cursului din ultimele zile fiind doar o perioada de consolidare. Investitorii asteptau ieri decizia Bancii Federale a SUA privind o eventuala majorare a ratei dobanzii de interventie. Majoritatea analistilor anticipeaza o majorare de 25 de puncte de baza (0,25%), pana la 2% pe an.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 17,5% si 18,5% pe an. Banca Nationala a intervenit pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, incercand sa atraga depozite pe o luna in valoare de 2.400 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul zilei au fost plasate depozite in valoare de 3.590 de miliarde de lei, la o dobanda de 18,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO