Bănci și Asigurări

Economia gri este supapa pentru romani, spune presedintele Raiffeisen

Van Groningen, seful Raiffeisen: Fara incredere nu putem functiona ca sistem
09.10.2008, 17:38 19

Raiffeisen Bank a adus in ultima perioada 200 mil. euro de la banca-mama si detine la BNR sub forma rezervelor minime obligatorii echivalentul a peste un miliard de euro, afirma Steven van Groningen, presedintele celei de-a treia banci de pe piata.

"Nu este adevarat ca bancile-mama ar retrage bani din Romania. Dimpotriva. In acelasi timp, rezervele minime constituie o resursa foarte importanta in eventualitatea unei situatii deosebite." Pe de alta parte, el spune ca efectul indirect al crizei internationale asupra Romaniei este destul de mare. "Depindem intr-o masura mare de finantari din afara, iar daca piata internationala considera ca riscul pe Romania creste, iar expunerile nu mai trebuie marite, va creste si mai mult costul finantarilor si atunci evident ca va exista un impact si aici." Seful Raiffeisen sustine ca banca are intrari nete de depozite. "Mai ales clientii cu depozite foarte mari vin cu intrebari, vor asigurari in actualul climat de neincredere. Este extrem de greu sa functionezi ca sistem bancar daca nu exista incredere pentru ca pana la urma produsul unei banci este tocmai increderea."
Cat priveste deprecierea leului, Van Groningen spune ca in combinatie cu cresterea dobanzilor va pune evident presiune pe clientii cu rate in euro. "Cu cat se depreciaza mai mult, cu atat presiunea este mai mare. Putem insa lua in calcul ca salariile au crescut destul de mult, ca in multe cazuri exista un colateral pe baza caruia pot fi acordate esalonari si mai exista o rezerva din faptul ca economia gri este mai mare decat in alte tari."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO