Economia României a rupt lanţul: salt spectaculos al PIB, plus 7% la nouă luni şi 8,8% la T3

15 nov 2017 Autor: Iulian Anghel

PIB-ul României a făcut un salt spectaculos în primele no­uă luni din an, de 7%, în vreme ce economia a crescut în T3 faţă de T3 2016 cu 8,8%, lucru neanticipat nici în cele mai opti­miste previziuni.

Un salt de peste 6% al economiei în acest an, cum pre­­co­­ni­zează guvernul, nu mai este, prin urmare, o utopie.

Datele publicate ieri de INS nu detaliază sursa creş­te­rii economice dar, pe partea de utilizare, consumul a ră­mas, cel mai probabil, vehiculul care trage după el eco­no­mia, în condiţiile în care investiţiiile statului sunt în cădere li­beră, iar comerţul exterior consemnează o dete­rio­rare puternică a deficitului comercial.

Pe partea de formare a PIB, este posibil ca agricultura să fi avut o contribuţie relevantă în condiţiile în care, din da­te­le lunare (industrie, construcţii) nu era anticipată o creş­­tere de 8,8% în T3, an/an. „Datele sunt peste aştep­tări, chiar pes­te aşteptările guvernului. Este o situa­ţie fa­vorabilă şi da­torită ei la fina­lul anului, pe indicatorii sem­nificativi – deficit buge­tar, deficit extern, ca ponderi în PIB - lucrurile vor arăta bi­ne. Guvernul va putea arăta, la finalul anului, o poză onorabilă“, comentează econo­mis­tul Aurelian Dochia.

Economistul Ionuţ Dumitru remarcă şi el creşterea eco­no­mică peste aşteptări, dar subliniază şi riscurile: „Este acum absolut evident că, după ce am avut anul tre­cut o închidere de GAP pe PIB, avem acum de-a face cu o supraîncălzire a economiei care era vizibilă deja încă de di­nainte de a avea datele la T3. De aceea nu m-aş exalta şi aş privi cu rezervă datele din trimestrul al treilea.“

O creştere foarte mare a PIB în 2017 va pune probleme anul viitor, pentru că „baza“ va fi foarte mare.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2017

 
Cuvinte cheie:
pib
, salt
, spectaculos
, economia romaniei
, rupere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide