Bănci și Asigurări

Eliminarea avansului la credite va scumpi apartamentele

06.03.2007, 19:04 14

Eliminarea avansului de 25% la creditele ipotecare va determina o noua crestere a preturilor apartamentelor, potrivit reprezentantilor de pe piata imobiliara. In asteptarea unei noi cresteri a cererii, preturile apartamentelor au crescut deja cu 6% in luna februarie, arata o cercetare ZF pe baza anunturilor publicate in anuntul.ro.
Astfel, numarul de persoane care vor contracta credite imobiliare va creste, ceea ce va face ca cererea sa fie din ce in ce mai mare fata de oferta. Cu toate ca noile proiecte imobiliare puteau sa calmeze majorarea preturilor, acestea nu sunt insa intr-un numar suficient de mare pentru a acoperi cererea. Totodata, desi pretul pe metru patrat e comparabil cu cel al unui apartament vechi, suprafetele mari pe care le au locuintele nou construite fac ca valoarea totala sa nu fie accesibila intotdeauna clasei de mijloc.
Preturile la apartamente au crescut considerabil in ultima perioada, fiind cu 11% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in ultimii doi ani s-au dublat.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a suspus dezbaterii publice, la inceputul acestui an, un proiect de Regulament care prevedea si eliminarea avansului la credite imobiliare. BNR va publica in cateva zile un document in care vor fi prezentate noile conditii de creditare a persoanelor fizice, intrucat momentan au fost stabilite doar principiile, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Cu toate acestea, bancile nu si-au stabilit inca politicile de creditare, care au ramas acum la libera lor alegere.
Ele isi vor lansa insa in perioada urmatoare noi produse privind creditele imobiliare, in care vor fi stabilite noi plafoane de creditare.
Totodata, unii reprezentanti de pe piata bancara considera ca acceptarea unui risc mai mare de catre banca va implica un pret mai mare pentru client. Altfel spus, chiar daca va fi eliminat avansul, clientul ar putea plati o dobanda mai mare fata de cea din prezent. In momentul de fata dobanzile la creditele imobilare in euro sunt, in general, intre 6% si 8%.
Chiar si asa insa, pentru cei care nu au suma necesara unui avans noua politica BNR este favorabila, din ce in ce mai multi tineri fiind interesati sa-si achizitioneze apartamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO