Bănci și Asigurări

Erste aduce un ceh vicepresedinte pe retail

Erste aduce un ceh vicepresedinte pe retail

Martin Skopek, 39 de ani, noul vicepresedinte pe retail al BCR, visa sa preia conducerea Ceska Sporitelna, cea mai mare banca din Cehia, insa seful Erste, Andreas Treichl, i-a spus ca mai intai are nevoie de experienta pe cel putin doua-trei piete.

20.10.2006, 19:34 235

La numai o saptamana de cand a platit cele 2,2 mld. euro, Erste Bank a si facut ieri primele schimbari in managementul BCR, decapitand diviziile de retail, managementul riscului si operatiuni.
Consiliul de Supraveghere al BCR, condus de insusi Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank, a hotarat sa aduca un ceh la carma activitatilor de retail, in locul Natalitei Hurduc. Noul vicepresedinte executiv va fi Martin Skopek, 39 de ani, care pareseste o pozitie similara detinuta de sase ani la Ceska Sporitelna - cea mai mare banca din Cehia, controlata tot de Erste.
Privita de la Praga, piata romaneasca de retail banking ii aminteste lui Skopek de situatia din Cehia anilor 1997-1998 din punctul de vedere al produselor, al cererii clientelei si al puterii de cumparare. El nu intentioneaza sa-si mute echipa de colaboratori de la Praga la Bucuresti.
"Pe fiecare segment de activitate in care cred ca este nevoie de schimbare voi aduce grupuri mici de experti selectati din intregul grup Erste. Caut oameni cu expertiza in domeniul cardurilor, al microfirmelor, al calitatii serviciilor", spune Skopek. Inainte de a fi ales pentru a prelua postul de vicepresedinte pe retail la BCR, Skopek fusese curtat de fondul ceh de investitii PPF, care a cumparat 20% din actiunile Romexterra si cauta oameni care sa se ocupe de achizitiile sale din regiune. A ales sa vina la Bucuresti in urma unor discutii cu Treichl, care considera ca la conducerea unei banci a grupului poate veni numai un bancher care a acumulat experienta pe doua, trei sau chiar patru piete diferite.
Al doilea vicepresedinte numit ieri de austrieci este Oana Petrescu, recrutata de la Ernst&Young Romania pentru a se ocupa de organizare si operatiuni IT in locul lui Ilie Mihai. Petrescu, 37 de ani, a fost director al departamentului de consultanta si risc si sef al diviziei de servicii financiare la E&Y. Ea si-a inceput cariera in 1992 la fosta Bancorex, iar din 1995 a lucrat pentru biroul local al fostei firme de consultanta Arthur Andersen, ale carui activitati au fost preluate in 2002 de Ernst&Young.
Postul de vicepresedinte executiv responsabil cu operatiunile, detinut pana ieri de Petre Preda, a ramas deocamdata vacant.
In schimb, Consiliul de Supraveghere l-a numit consultant al board-ului executiv pe directorul financiar al Erste Bank Ungaria, Helmuth Hintringer, care se va concentra pe managementul riscului la BCR.
Asa cum a anuntat in mai multe randuri, Andreas Treichl il pastreaza in functia de presedinte executiv pe Nicolae Danila. De asemenea, au trecut testele austriecilor doi dintre vechii vicepresedinti executivi: Dan Bunea, responsabil cu Trezoreria si Pietele de Capital, si Jean Andronie, responsabil cu clientii corporativi.
Vicepresedintii numiti ieri, Martin Skopek si Oana Petrescu, asteapta sa primeasca aprobarile din partea Bancii Nationale inainte de instalarea in noile functii. Skopek afirma ca vine la BCR pentru cel putin doi-trei ani. Adica atat cat ar fi nevoie pentru ca planurile Erste sa dea roade. "Daca toate ipotezele planului de afaceri gandit pentru BCR vor fi indeplinite, banca va deveni nava amiral a grupului Erste in doi, maximum trei ani", a declarat Skopek. In ceea ce-i priveste pe cei trei fosti, Natalita Hurduc, Ilie Mihai si Petre Preda, urmeaza sa primeasca o oferta pentru a ocupa alte pozitii in cadrul bancii, in conformitate cu Codul muncii.
Desi au avut de asteptat circa 10 luni de la castigarea competitiei pentru privatizarea BCR si pana la preluarea controlului asupra bancii, austriecii au incercat sa castige timp, ocupandu-se pe parcursul verii de testarea tuturor directorilor si de pregatirea planurilor de restructurare dupa modelul organizational al Erste.
Andreas Treichl a anuntat recent la conferinta investitorilor de la Bucuresti ca prioritatea numarul 1 in restructurarea BCR va fi eliminarea regimului de independenta al centrelor regionale, care functioneaza fara nicio separatie intre retail si corporate si au structuri proprii de administrare sau marketing, de exemplu. De asemenea, functiile de back-office vor fi centralizate, urmand a fi organizate distinct de diviziile de retail, corporate si management al riscului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO