Bănci și Asigurări

Erste cauta cumparator pentru Anglo-Romanian Bank

Erste cauta cumparator pentru Anglo-Romanian Bank

Manfred Wimmer, CEO al BCR si fost director de strategie al Erste Bank: Am ajuns la concluzia ca Anglo-Romanian Bank poate fi foarte atractiva pentru jucatori din afara Uniunii Europene.

16.01.2008, 17:53 19

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a inceput pregatirile pentru vanzarea bancii Anglo-Romane, una dintre cele mai mari subsidiare ale grupului BCR. Banca Anglo-Romana opereaza la Londra, Frankfurt si Bucuresti.
"Am ajuns la concluzia ca Anglo-Romanian Bank poate fi foarte atractiva pentru jucatori din afara Uniunii Europene. Erste Bank are propria sucursala la Londra. Cea din Frankfurt poate fi mai utila unor investitori din afara UE decat noua, iar afacerile din Romania le acoperim foarte bine prin BCR", a comentat pentru ZF Manfred Wimmer, CEO al BCR si fost director de strategie al Erste Bank.
El nu a dorit sa ofere detalii privind organizarea procesului de vanzare. Erste Bank prefera sa contacteze direct potentiali cumparatori, fara a lansa o oferta publica de vanzare.
Initial, austriecii inclinau sa pastreze Banca Anglo-Romana (BAR), cel putin prin prisma faptului ca nu detineau o sucursala intr-un centru financiar foarte important, ca Frankfurt.
Altminteri, BAR poate fi intr-adevar mai tentanta pentru investitori care isi doresc o licenta bancara la Londra, destul de greu de obtinut.
Banca a fost creata in 1973 la Londra, fiind un joint-venture intre Barclays Bank, JP Morgan Chase si Banca Romana de Comert Exterior (Bancorex). Din 1998, BAR a fost preluata integral de Bancorex, trecand din 2000 in proprietatea BCR. In 2004, BAR a concentrat activitatea celorlalte subsidiare ale BCR din Frankfurt si Paris. Banca este concentrata in special pe segmentul corporatist, oferind solutii de finantare complexe.
BAR a raportat in 2006 un profit net de circa 18 milioane de lei (peste 5 milioane de euro), in crestere cu 79% fata de cel din 2005. La sfarsitul anului 2006, activele bancii iregistrau o scadere cu 12%, la 580 de milioane de lei. In toamna trecuta, banca se situa pe locul 27 intre cele 39 de institutii de credit de pe piata romaneasca, avand o cota de piata de sub 1%, potrivit datelor BNR.
BCR mai detine o participatie de circa 7% si in cadrul Bancii Italo-Romena, o alta institutie de credit creata in anii '80 ca un joint-venture intre statul roman si cel italian.
Anglo-Romana devine acum singura institutie de credit prezenta pe piata romaneasca scoasa oficial la vanzare.
Banii din vanzarea bancii ar putea contribui semnificativ la profitul BCR pe 2008, atenuand tendinta de crestere a costurilor cu restructurarea.
Pe 29 februarie, Erste Bank isi va publica rezultatele financiare pe 2007, impreuna cu cele ale BCR. Manfred Wimmer afirma ca rezultatele BCR vor fi publicate in continuare numai dupa standardele internationale de contabilitate. "Profitul calculat conform IFRS este singurul relevant pentru actionari", spune Wimmer.
Conform contractului de privatizare a BCR, Erste s-a obligat sa plateasca un divident anual minim reprezentand 40% din profitul bancii, calculat dupa standardele internationale. Pe de alta parte, BCR va continua sa raporteze catre autoritati rezultate financiare dupa standardele romanesti.
Rezultatele publicate de austrieci vizeaza intreg grupul BCR, nu doar banca.
Dupa demisia lui Nicolea Danila din functia de CEO al BCR de la 1 decembrie 2007, Manfred Wimmer a fost prezentat ca CEO interimar.
Nu exista un termen limita pentru mandatul sau, insa acesta va depinde atat de incheierea programului de integrare a BCR in grupul Erste, cat si de gasirea unui succesor.
Erste Bank a inceput deja tatonarea pietei pentru identificarea potentialilor candidati. Surse oficiale afirma ca austriecii incearca sa gaseasca un bancher roman, insa iau in calcul si varianta unui expat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO