ZF 24

​Erste a lansat o majorare de capital prin care speră să strângă 660 mil. euro de la investitori

​Erste a lansat o majorare de capital prin care speră...

Autor: Andrei Chirileasa

01.07.2013, 19:04 444

Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR - cea mai mare bancă din România, a anunţat că lansează pe 2 iulie (marţi) o majorare de capital prin care îşi propune să strângă 660 mil. euro de la investitori, potrivit unui anunţ al grupului.

Banii strânşi vor fi folosiţi pentru consolidarea capitalurilor proprii ale băncii, în condiţiile în care aceasta va răscumpăra în următoarele luni întregul capital participativ în valoare de 1,76 mld. euro, de la statul austriac şi investitori instituţionali.

La majorarea de capital vor putea participa atât investitori instituţionali noi cât şi acţionarii actuali ai Erste. Mai întâi va fi organizat un pre-plasament instituţional prin book building accelerat prin care va fi stabilit preţul de vânzare a acţiunilor pe baza interesului investitorilor instituţionali. Apoi, acţionarii actuali ai Erste vor putea subscrie acţiuni la acel preţ pentru a-şi păstra participaţiile actuale. Totuşi, o parte dintre acţionarii Erste, printre care fundaţia Erste Stiftung, au renunţat la dreptul de subscriere, astfel că minimum 50% din ofertă va fi disponibilă pentru investitori noi.

Operaţiunea este estimată să se încheie în jurul datei de 23 iulie.

​Erste a anunţat în urmă cu o săptămână că intenţionează să răscumpere capitalul participativ (un instrument hibrid pentru care banca trebuie să plătească dividende preferenţiale în fiecare an), din care 1,2 mld. euro este deţinut de statul austriac şi 559 mil. euro este deţinut de investitori privaţi, invocând creşterea costurilor pe care grupul trebuie să le plătească pentru acest capital şi faptul că noile reglementări sunt mai stricte în privinţa clasificării capitalurilor proprii.
După anunţul de lunea trecută, acţiunile Erste au pierdut 8,5% într-o singură zi.

Principalii acţionari ai grupului austriac sunt Erste Stiftung, cu 20,1% din acţiuni, grupul spaniol Caixa Bank, cu 9,9%, şi alte fundaţii şi bănci de economii din Austria. Acţionarii instituţionali (fonduri de investiţii, fonduri de pensii, firme de asigurări, etc.) deţin 52,5% din capitalul băncii. Printre aceştia se numără patru SIF-uri, care au primit acţiuni Erste la schimb pentru participaţiile la BCR, şi Fondul Proprietatea, care a cumpărat acţiuni de pe bursa din Viena.

În ultimele două luni, SIF-urile au vândut pachete mari de acţiuni Erste pe bursa de la Bucureşti.

Erste Bank a fost consiliată în proces de avocaţii din reţeaua bpv Legal, coordonaţi de bpv Hügel Rechtsanwälte al cărei  partener în România este bpv Grigorescu Ştefănică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO