Bănci și Asigurări

Erste si Unicredit sunt sigure ca BNR va mai reduce dobanda

18.06.2007, 20:30 22

Politica monetara a Bancii Nationale va ramane restrictiva anul acesta, desi rata dobanzii de politica monetara isi va continua coborarea, sunt de parere analistii bancilor Erste si UniCredit, in cele mai recente buletine de analiza date publicitatii.
Cele doua banci sunt de acord ca dobanda BNR isi va continua reducerea, dupa ce banca centrala a taiat deja un punct procentual si jumatate din aceasta rata de la inceputul anului (de la 8,75% la 7,25% in prezent). In timp ce analistii Erste nu ofera o estimare clara pentru scaderile dobanzii, cei de la Unicredit spun ca BNR se va multumi sa mai taie 0,25 procente si va pastra apoi nivelul de 7% pana la finele anului.
Desi vad in moduri asemanatoare evolutia politicii monetare anul acesta, analistii Erste si UniCredit au estimari semnificativ diferite privind evolutia inflatiei. Comparativ cu prognoza oficiala a Romaniei, care asteapta o inflatie medie de 4%, cei de la Erste sunt mai optimisti (3,8%), iar cei de la UniCredit - mai pesimisti (4,3%).
De altfel, Erste are printre cele mai optimiste prognoze privind inflatia Romaniei pe acest an, fiind depasita doar de institutul american de cercetare Global Insight (cu o rata medie de 3,7%). Anul trecut, inflatia medie a fost de 6,56%. Daca presiunile inflationiste se vor reduce anul acesta, ele vor reveni in 2008, cand reprezentantii ambelor banci asteapta o inflatie in crestere fata de 2007: de la 3,8% la 4,2% in scenariul Erste si de la 4,3% la 4,4% in scenariul UniCredit.
O dobanda a BNR in scadere si o politica monetara restrictiva nu sunt notiuni care se contrazic, spun analistii celor doua banci. Erste motiveaza ca oricum nivelul actual al ratei dobanzii BNR (7,25%) este peste rata "neutra" a dobanzii. Asa ca exista loc suficient pentru continuarea reducerii acesteia, spun austriecii, mai ales in perspectiva scaderii inflatiei de acest an.
Recent, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a apreciat ca o rata "neutra" a dobanzii de politica monetara este cea care nici nu creeaza presiuni inflationiste, dar nici nu franeaza, pe termen lung, cresterea economica printr-un acces dificil la creditare. Rata rezervelor minime obligatorii (RMO) este unul dintre cele mai importante instrumente folosite de BNR pentru atingerea tintei de inflatie, considera analistii Erste. Ca urmare, desi sunt de parere ca dobanda BNR se va reduce, ei vad o politica monetara restrictiva, venita din nivelul ridicat al RMO.
Pentru acest an, BNR are o tinta de inflatie de 4%, plus sau minus un punct procentual, iar pentru 2008, o tinta de 3,8%, cu acelasi interval permis de variatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO