Bănci și Asigurări

Erste va amortiza, cu 627 mil. euro după impozitare, fondul comercial al subsidiarei din România

Erste va amortiza, cu 627 mil. euro după impozitare, fondul comercial al subsidiarei din România

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

10.10.2011, 10:24 998

Erste va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane euro înainte de impozitare (627 milioane euro după taxe), din cauza creşterii economice sub aşteptări, în cadrul unui set de măsuri "extraordinare".

"Această măsură nu are niciun efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. După preluarea participaţiilor acţionarilor minoritari (SIF-urilor) la BCR, conform anunţului din 14 septembrie, fondul comercial rămas va fi susţinut de către o deţinere semnificativ mai mare la bancă", se arată într-un comunicat transmis luni de Erste (EBS).

Comitetul Executiv al Erste a decis luni mai multe măsuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS (credit-default swap, contracte folosite pentru asigurarea creanţelor faţă de probabilitatea de intrare a debitorului în incapacitate de plată), la operaţiunile din Ungaria şi România, precum şi la aplicarea unitară la nivelul grupului a metodei dobânzii efective, se mai spune în comunicat.

"Speranţele noastre că vom vedea o soluţie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scăzut considerabil în ultimele două săptămâni. De aceea ne aşteptăm ca această situaţie să aibă un impact asupra economiei reale şi de asemenea asupra regiunii noastre, deşi într-o mai mică măsură. Cu scopul de a pregăti Erste Group pentru o perioadă prelungită de incertitudine am luat măsuri radicale la nivelul bilanţului", a declarat directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl, în comunicatul emis după întâlnirea Comitetului Executiv din 10 octombrie 2011.

Programul de măsuri va avea un impact total de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit şi pierdere al Erste pentru primele nouă luni ale acestui an, respectiv un impact istoric cumulat de 2,069 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internaţionale de raportare financiară IFRS, potrivit comunicatului.

"Măsurile luate astăzi (luni, n.r.) vor transforma un profit de aproximativ 700 milioane euro pentru primele trei trimestre ale anului 2011 în pierdere. Dar toate aceste măsuri sunt singulare şi ne pregătesc ca bancă să înfruntăm această situaţie. Indicele Core Tier 1 şi lichiditatea puternică, care sunt indicatori cheie pentru soliditatea băncii în aceste vremuri, nu vor fi afectate. Susţinut de activitatea operaţională continuă puternică, indicele Core Tier 1 va rămâne la sfârşitul acestui an neschimbat faţă de sfârşitul anului 2010", a adăugat Treichl.

În urma aplicării măsurilor anunţate luni, Erste va raporta pentru primele nouă luni ale acestui an o pierdere netă de circa 920-970 milioane euro, se spune în comunicat. Pe fondul profitabilităţii activităţilor operaţionale, indicele Core Tier 1 raportat la riscul total al Erste Group va rămâne constant pentru acest an, la nivelul de 9,2% de la finele lui 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO