Burse - Fonduri mutuale

Erste vede bursa revenindu-şi pe final de an. Cât va putea recupera din pierderi?

Erste spune că există perspective pentru o revenire a bursei pe final de an

Autor: Adrian Cojocar

06.10.2011, 00:04 1377

Analiştii băncii austriece Erste Bank sunt de părere că bursele au scăzut mai mult decât ar fi fost normal din punct de vedere fundamental şi se aşteaptă ca în ultimele trei luni din acest an cotaţiile să revină pentru a corecta sentimentul puternic negativ al investitorilor.

"Principala caracteristică pentru trimestrul al patrulea este potenţialul unei reveniri a cotaţiilor, corectând situaţia în care pieţele au fost conduse excesiv de sentiment. Este drept că încetinirea economică devine tot mai vizibilă, dar există o diferenţă între o încetinire după o revenire puternică şi o nouă recesiune. Ne aşteptăm ca pieţele să se comporte destul de bine şi să îndrepte situaţia exagerată din prezent. Cel mai mare risc la acest scenariu este ca această criză să se dovedească mai mare decât ne-am aşteptat în sensul că o criză suverană cântăreşte mai mult decât una subprime sau ca o criză bancară", spun analiştii Erste Bank.

Aceştia mai spun că statele din regiune se află într-o poziţie mult mai puţin vulnerabilă decât în anul 2008, la izbucnirea crizei, când au fost prinse pe vârful ciclului economic cu investiţii reprezentând 30% din PIB şi cu stocuri foarte ridicate. Analiştii băncii austriece mai spun că România, Croaţia şi Ucraina şi-au redus considerabil deficitul de finan­ţare, respectiv la mai puţin de o treime comparativ cu valorile de 7% - 12% din PIB în anul 2008.

Pentru regiunea Europei de Sud Est, din care face parte şi România, analiştii băncii austriece recomandă o alocare neutră pentru ultimul trimestru din acest an, în contextul în care deşi evaluările şi perspectivele sunt pozitive, din cauza lichidităţii reduse, la o potenţială revenire investitorii vor prefera întâi bursele mai lichide, mai spun aceştia.

"Din perspectiva indicatorilor de evaluare, bursele din România şi Serbia arată cel mai bine, în timp ce Croaţia rămâne cea mai scumpă piaţă din regiune. În privinţa dividendelor, România îşi recompensează investitorii cu un randament mediu estimat de 7%", spun analiştii Erste Bank.

Comparativ cu bursele din regiune, bursa românească arată cel mai bine din punctul de verere al indicatorilor PER şi al potenţialului de creştere a profiturilor pe următoarele 12 luni.

Astfel, acţiunile de pe bursă se tranzacţionează în prezent la un multiplu de profit pe următoarele 12 luni de 6,2, cel mai redus din regiune şi comparativ cu un nivel al PER-ului agregat la nivelul Europei Centrale şi de Est de 8.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO