Bănci și Asigurări

Erste vrea să aducă la conducerea BCR un ceh american care lucrează în Ungaria

Erste vrea să aducă la conducerea BCR un ceh american care lucrează în Ungaria

Tomas Spurny, 46 de ani, are dublă cetăţenie, cehă şi americană

Austriecii de la Erste l-au recrutat pe directorul general al subsidiarei din Ungaria a grupului italian Intesa Sanpaolo, Tomas Spurny, pentru po­ziţia de preşedinte executiv al celei mai mari bănci locale - BCR, afirmă surse bancare citate de Mediafax.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Erste nu au dorit să comenteze informaţia, dar sursele citate afirmă că Andreas Treichl, directorul executiv al grupului Erste, va veni săptămâna aceasta la Bucureşti pentru anunţarea noului pre­şedinte executiv.

Spurny, 46 de ani, care are dublă cetăţenie, cehă şi americană, urmează să îl înlocuiască pe britanicul Dominic Bruynseels, care conduce banca din vara anului 2008 şi al cărui mandat urma să expire la jumătatea acestui an. Pe piaţă circulau de mai multă vreme zvonuri privind plecarea lui Bruynseels înainte de finalul mandatului.

Oficial, austriecii nu au făcut până acum decât să anunţe prelungirea cu doi ani şi jumătate a mandatului lui Wolfgang Schoiswohl pe postul de vicepre­şedinte pe corporate şi trezorerie şi plecarea Oanei Petrescu din funcţia de vicepreşedinte executiv responsabil cu retailul. Petrescu va fi înlocuită din pri­­măvară de cehul Martin Skopek, care a mai coordonat şi anterior retailul BCR.

Bruynseels a fost adus la conducerea BCR în vara lui 2008 după ce Erste, care a preluat banca în 2006 pentru 3,75 mld. euro, reuşise să-l convingă pe Nicolae Dănilă, preşedintele executiv numit de stat în anul 2000, să demisioneze.

Dănilă plecase de la conducerea băncii în decembrie 2007, austriecii recurgând timp de o jumătate de an la varianta unui interimat asigurat de Manfred Wimmer, la vremea respectivă şef pe strategie la Erste şi responsabil de proiectul BCR.

Spurny conduce subsidiara din Ungaria a Intesa din 2009, iar anterior s-a ocupat de restructurarea şi privatizarea celei de-a doua mari bănci din Cehia, Komercni Banka, preluată de francezii de la Société Générale. El a absolvit Columbia University, SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO