Bănci și Asigurări

Euro a bifat a treisprezecea sedinta de scadere

20.07.2005, 18:40 11

Euro a inregistrat ieri cea de-a treisprezecea sedinta consecutiva de tranzactionare pe piata valutara in care a pierdut in raport cu leul. Desi scaderea cursului a fost nesemnificativa, mai ales din cauza exprimarii cotatiilor cu patru zecimale, leul a continuat tendinta de apreciere.

Banca Nationala a calculat un curs de 3,5632 lei noi pentru un euro, in scadere cu 0,0003 unitati fata de luni, cand piata s-a inchis cu niveluri ale cotatiilor de 3,5590/3,5630 lei noi pentru un euro. Ieri, tranzactiile au pornit de la cotatii identice.

De la inceputul lunii iulie, o data cu lansarea leului nou, moneda nationala a acumulat o apreciere de peste 1,1% in raport cu euro, in timp ce fata de nivelul de la inceputul anului aprecierea se ridica la 10,3%.

Analistii anticipeaza ca tendinta se va mentine in masura in care piata nu va incerca sa forteze scaderea cotatiilor pentru a vedea unde ar fi noul prag minim acceptat de banca centrala.

Rezerva valutara a crescut deja destul de mult, ajungand sa acopere 6 luni de importuri, ceea ce ar pune sub semnul intrebarii justetea unor noi cumparari importante de valuta.

Actuala apreciere a leului ajuta la controlul presiunilor inflationiste si in acelasi timp lasa un respiro inaintea posibilei inversari a directiei cursului asteptata de analisti la inceputul toamnei, cand cererea de valuta ar urma sa creasca.

Dolarul a urcat ieri pentru a doua zi consecutiv, Banca Nationala calculand un curs de 2,9711 lei noi pentru un euro, cu 0,0184 unitati fata de ziua precedenta.

Pe piata internationala, euro a continuat sa scada usor in raport cu moneda americana, fiind cotat la 1,200 $/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO