Bănci și Asigurări

Euro a coborât luni sub 4,48 lei, iar francul şi dolarul s-au depreciat pe pieţele externe

Euro a coborât luni sub 4,48 lei, iar francul şi...

Autor: Marius Oncu

26.01.2015, 18:17 377

În jurul orei 16:30, euro se tranzacţiona la 4,4746 lei, în scădere de la 4,4830 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de vineri.

La aceeaşi oră, francul elveţian înregistra o scădere de 2,1% în raport cu euro, la 0,993 euro/franc, nivel care indică un curs de 4,4433 lei/franc.

Totodată, dolarul s-a depreciat cu 0,5% în raport cu moneda europeană, la 0,8881 euro, în contextul unei reveniri uşoare a euro după ce a scăzut anterior la minimul a 11 ani. La această cotaţie, cursul calculat în raport cu moneda naţională se situează la 3,9739 lei/dolar.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni, o referinţă de 4,484 lei/franc şi de 3,9888 lei/dolar, ambele în scădere după cotaţiile record înregistrate vineri, iar paritatea pentru euro este de 4,4800 lei. În ultimele două şedinţe, cursul anunţat de BNR pentru franc a fost mai ridicat decât cel pentru euro, în contextul cotării monedei elveţiene la peste 1 euro pe pieţele externe.

"Volumele au fost destul de bune. În piaţă nu este teamă din cauza alegerilor din Grecia. A fost un mix de jucători străini şi locali atât la cumpărare, cât şi la vânzare, iar trendul este clar de apreciere de leu. Moneda naţională s-ar putea întări în continuare, iar primul prag pe care l-ar avea de depăşit ar fi 4,47 lei/euro", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Volumele din piaţa interbancară locală au fost ridicate, cu aproximativ 30% peste media zilnică de anul trecut. Tranzacţiile au avut loc între un curs maxim de 4,4905 lei/euro înregistrat în cursul dimineţii, şi un minim de 4,4720 lei/euro, atins pe final de şedinţă.

Cursul pentru francul elveţian anunţat luni de BNR a scăzut cu 2,1%, de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,484 lei/franc, în urma deprecierii cu 1,2% a monedei elveţiene la momentul anunţului BNR, coroborată cu un curs mai favorabil al leului în raport cu euro.

Referinţa francului a înregistrat recorduri succesive în aproape toate şedinţele începând de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs de 3,9888 lei/euro, în scădere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar înregistrat vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Referinţa euro a coborât de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,4800 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, la 4,6481 lei/euro

Pieţele financiare au reevaluat luni impactul câştigării alegerilor legislative din Grecia de către partidul radical de stânga Syriza, iar euro a recuperat terenul pierdut pe pieţele internaţionale după ce iniţial a scăzut.

Încrederea din sectorul financiar este susţinuă de programul masiv de achiziţie de obligaţiuni anunţat de Banca Centrală Europeană.

BCE a anunţat joi că va lansa în martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era aşteptată de pieţele financiare.

Partidul radical de stânga Syriza, care a câştigat alegerile parlamentare de duminică din Grecia, şi formaţiunea de dreapta Grecii Independenţi au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna împreună. Syriza a obţinut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, având nevoie doar de două pentru a deţine majoritatea.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 0,24% - 0,67% pe an, de la 0,09% - 0,48%, pe an vineri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,24% - 0,74% pe an, comparativ cu la 0,24% - 0,73% pe an la sfârşitul săptămânii trecute.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a stagnat la 1,57% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO