Bănci și Asigurări

Euro a scazut din nou pe fondul unor vanzari mai mari

10.11.2004, 00:00 13



Cursul leu/euro a inregistrat ieri o noua scadere, dupa numai doua zile de apreciere pentru moneda europeana. Astfel, un euro a fost evaluat ieri de Banca Nationala la 40.546 de lei, cu 113 lei mai putin decat cotatia precedenta.



Euro se afla acum aproape la nivelul de la care a inceput saltul in gol, martea trecuta, dupa publicarea anuntului oficial al bancii centrale.



Analistii se asteptau ca euro sa depaseasca ieri, din nou, pragul de 41.000 de lei, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute a coborat pana la 39.447 de lei. Astfel, piata ar fi trebuit sa se echilibreze ieri, pentru ca de astazi cursul sa inceapa sa oscileze, insa pe un trend de scadere. Deprecierea vremelnica a euro a fost determinata, spun dealerii, de intrari mai mari de valuta de la clienti. Piata a juns astfel sa reflecte indeaproape miscarile de capitaluri, asa cum BNR isi propusese.



Dolarul a continuat si ieri miscarea de apreciere, castigand 42 de lei, pana la un curs de 31.440 de lei. Aprecierea fata de leu a fost alimentata si de intarirea pe care a inregistrat-o comparativ cu euro pe pietele internationale. Comparativ cu martea trecuta, dolarul se afla inca cu aproape 500 de lei mai jos, in contextul in moneda americana a inregistrat luni un minim istoric pe pietele internationale.



Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.800/40.900 de lei/euro. In primele ore de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand pana la o maxima de 41.100/41.150 de lei/euro. Evolutia era insa asteptata de piata, pe fondul deficitelor de valuta inregistrate in zielele anterioare, care totalizau 150 de milioane de euro de la inceputul lunii. Dupa ce acest nivel a fost atins, jucatorii au inceput insa sa vanda valuta, in mai multe etape. Astfel, cotatiile au coborat treptat pana la o minima a zilei de 40.450/40.500 de lei/euro, care a fost atinsa dupa comunicarea cursului oficial. Spre finalul sedintei de tranzactioane trendul de cumparare de valuta a fost reluat, cotatiile urcand usor. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 40.680/40.730 de lei/euro. "Cursul a avut o volatilitate foarte mare. S-a tranzactionat foarte mult speculativ, iar volumele au fost, din nou, importante. Volumele tranzctionate de clienti au fost de asemenea substantiale. Probabil ca ieri piata a inregistrat un nou excedent de valuta pe clienti, dupa cel de luni", a comentat un dealer. In prima zi a saptamanii cumpararile de la clienti au urcat pana la 106 milioane de euro, depasind vanzarile catre acestia cu opt milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost ridicat, depasind 390 de milioane de euro, pe fondul tranzactiilor speculative. In aceste conditii, volumul total tranzactionat luni pe piata a fost de 497 de milioane de euro.





Pe pietele internationale cursul a coborat ieri pana la 1,2905 dolari/euro, dupa ce in ziua precedenta atinsese un maxim istoric, la 1,2985 dolari/euro. Refacerea dolarului nu a fost alimentata insa de publicarea nici unei stire referitoare la evolutia economiei americane. Investitorii astepta astazi decizia Bancii Federale a SUA in privinta unei noi cresteri a dobanzii de interventie, care ar putea fi influientata de cresterea peste asteptari a numaului de locuri de munca nou create in luna octombrie. Majoritatea analistilor se asteapta ca Fed sa opereze majorari astazi, cat si luna viitoare, pentru ca dobanda de interventie sa ajunga la sfarsitul anului la 2,25%.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 17,5% si 18,5% pe an. Banca Nationala nu a intervenit ieri pentru a steriliza excesul de moneda din piata.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO