Bănci și Asigurări

Euro coboara spre 3,33 lei, iar dolarul scade la 2,49 lei

06.04.2007, 21:19 13

Euro a continuat sa coboare, sub presiunea vanzarilor de valuta alimentate de remiterile muncitorilor din strainatate, apropiindu-se de nivelul de 3,33 lei.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3350 lei pentru un euro, cu 0,23 bani mai putin decat in ziua precedenta. Aceasta este a treia zi consecutiva in care euro atinge, la cursul oficial, minime ale ultimilor patru ani. Euro nu a mai fost atat de jos din toamna anului 2002. Dolarul a mai pierdut 0,31 bani, coborand la 2,4961 lei.
Pe piata valutara cotatiile au continuat sa alunece, pe fondul tranzactionarii unor volume moderate. Euro a coborat inca de la primele ore la 3,3310 lei, insa ulterior piata s-a echilibrat, iar cotatiile au urcat usor la 3,3330/3,3340 lei/euro.
Desi dealerii spun ca inca nu se vad cresteri semnificative ale volumelor de vanzari de valuta pe casele de schimb, piata s-a miscat in jos in ultimele doua saptamani, in conditiile in care toti jucatorii asteapta un impact sensibil al remiterilor.
Miscarea a fost sustinuta initial si de un sentiment pozitiv al speculatorilor straini pentru pietele emergente. De la jumatatea acestei saptamani apetitul lor a scazut, dupa ce Banca Centrala a Slovaciei a intervenit direct pe piata valutara pentru a tempera aprecierea coroanei.
Cu toate acestea, pe piata locala leul a continuat sa castige teren. In ultima saptamana din martie BNR a suprins pietele cu decizia de a taia jumatate de punct procentual din dobanda de politica monetara (pana la 7,5% pe an), miscarea fiind menita si sa tempereze apetitul speculatorilor pentru jocul pe leu.
Cu toate acestea, cursul a coborat de atunci cu aproximativ 1% fata de nivelul de 3,37 lei/euro, unde ajunsese la anuntarea deciziei.
Majoritatea analistilor sunt insa sceptici in privinta aprecierii in continuare a leului, in conditiile in care o asemenea miscare nu mai este sustinuta de fundamente economice.
Pe piata monetara dobanzile au ramas stabile in banda de variatie 7%-8% pe an. BNR a reprogramat pentru marti, 9 aprilie, licitatia pentru atragerea de depozite la o luna, in conditiile in care luni piata monetara va fi inchisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO