Bănci și Asigurări

Euro continua sa urce la Bucuresti

Euro continua sa urce la Bucuresti
05.07.2007, 18:19 12

Cotatiile au urcat pe piata de la Bucuresti pentru a treia zi consecutiv pe fondul unei corectii la nivel regional, in timp ce unii dealeri suspecteaza si o interventie discreta a BNR.
BNR a calculat ieri un curs de 3,1354 lei pentru un euro, cu 1,23 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 0,64 bani, urcand la 2,3014 lei.
Euro a castigat 2,42 bani fata de minimul ultimilor cinci ani, de 3,1112 lei, inregistrat la inceputul acestei saptamani. Totusi, cursul euro ramane sensibil sub nivelul de 3,16 lei, unde se gasea in urma cu o saptamana.
Volatilitatea ridicata o cotatiilor din ultimele zile i-a facut pe multi dealeri si analisti sa suspecteze o interventie discreta a BNR. Totusi, corectia leului a survenit pe fondul unui val de deprecieri ale monedelor la nivel regional.
"In mod cert BNR a intervenit pe piata in ultimele zile, prin intermediul unei banci locale importante", spune Florin Citu, economistul-sef al ING Bank, notand ca interventie a fost "bine realizata".
Si Florian Libocor, analistul BRD-SocGen, considera ca banca centrala a cumparat valuta in "volume importante" in primele doua zile ale saptamanii, pentru a opri caderea cotatiilor leu/euro. El subliniaza ca leul a inregistrat in ultimele zile o corectie mai mare decat monedele vecine, ceea ce sustine ipoteza unei interventii a bancii centrale.
"Toti jucatorii au cumparat euro, iar celelalte monede din regiune au inregistrat de asemenea deprecieri. In prima parte a zilei s-au tranzactionat volume importante", spune Alexandru Anghel, dealer-sef la Egnatia Bank. El da o probabilitate scazuta prezentei pe piata a BNR in sedinta de ieri.
Pe piata valutara de la Bucuresti euro a inceput ziua la 3,1300/3,1320 lei. In primele ore de tranzactionare au aparut in piata interese de cumparare, cotatiile urcand rapid pana la un maxim de 3,1450/3,1470 lei. Nivelul relativ ridicat al cursului a atras interese de vanzare, cotatiile coborand ulterior pana la 3,13 lei pentru un euro. La inchiderea pietei euro era cotat usor mai sus, la 3,1350 lei.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au stationat la 6,5%-7,5% pe an, in apropierea dobanzii cheie a BNR, de 7% pe an. Astazi Trezoreria organizeaza o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni pe trei ani, in valoare de 500 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO