Bănci și Asigurări

Euro, in aproape jumatate din creditele acordate

26.11.2004, 00:00 10



Creditele in euro au fost preferatele clientilor bancilor in ulitmul an, ponderea acestora in totalul sumelor imprumutate crescand cu aproape 11 puncte procentuale, pana la 47,3%, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare, care functioneza la Banca Nationala. Soldul total al acestor credite ajunsese in septembrie la aproape 5,3 miliarde de euro, in crestere cu aproximativ 90% fata de aceeasI perioada a anului 2003.



In acest interval creditele in lei sI-au diminuat ponderea cu 2,4 puncte procentuale, pana la 27,7%. Soldul total al acestor imprumuturi a fost de 3,1 miliarde de lei, marcand o crestere de 36% comparativ cu septembrie 2003.



Cea mai slaba dinamica au inregistrat-o imprumuturile in dolari, a caror pondere a scazut in intervalul septembrie 2003 - septembrie 2004 cu aproape opt puncte procentuale, pana la 24,7%. Astfel, soldul acestor imprumutri marcheaza o crestere de numai 12,4%, pana la echivalentul a 2,7 milioane de euro. Deprecierea substantiala a dolarului de la inceputul anului a ieftinit insa considerabil costul acestor imprumuturi, facandu-le cele mai rentabile pentru debitori. Nu este de neglijat insa nici deprecierea reala a euro, care de la inceputul anului este de aproape zece procente in termeni reali, reducand astfel simtitor dobanda reala a creditelor contractate in aceasta moneda. Aceste evolutii au determinat o orientare cu precadere spre creditarea in valuta, in ciuda avertismentelor privind riscul valutar atasat.



Majoritatea sumelor au fost contractate pe termen scurt. Soldul creditelor cu scadenta mai mica de un an era la sfarsitul lui septembire de 5,1 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 45,7% din totalul imprumuturilor. Ponderea detinuta de acestea a scazut insa comparativ cu aceeasI perioada a anului trecut cu aproape cinci puncte procentuale.



Cea mai importanta crestere au inregistrat-o creditele contractate pe termen lung, ponderea acestora crescand de la 12% in 2003 la 18,3% in septembrie 2004. Soldul acestor credite a ajuns la patru miliarde de euro. In cazul populatiei, majoritatea acestor credite reprezinta imprumuturi imobiliare. Bancherii considera ca piata imobiliara are un potential mare,iar in ultima vreme mai multe banci au lansat astfel de produse. De altfel, uni jucatori au raspuns cererii pietei de creditare pe termen lung majorand scadenta la unele credite pentru nevoi personale, care a ajuns astfel pana la zece ani.



Ponderea creditelor pe termen mediu a scazut cu 1,4 puncte procentuale, pana la 36%, soldul acestora fiind de doua miliarde de euro. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO