Bănci și Asigurări

Euro in sus, dolarul in jos

01.09.2004, 00:00 11



Jocul "sus-jos" al cotatiilor leu/euro si leu/dolar a continuat ieri pe piata valutara interbancara, variatiile cursurilor fata de ziua precedenta fiind minime.



Banca Nationala a calculat un curs de 40.977 de lei pentru un euro, cu opt unitati mai mare decat luni, in timp ce dolarul american a fost cotat la 33.900 de lei, in scadere cu 108 unitati.



Piata valutara s-a deschis la niveluri ale cotatiilor de 41.000/41.030 de lei/euro, in crestere usoara fata de circa 40.960 de lei/euro la inchiderea de luni.



Cursul leu/dolar nu a rezistat astfel peste cota de 34.000 de lei depasita in sedinta de tranzactionare precedenta. Aceasta in conditiile in care pe pietele internationale euro a revenit la o tendinta de crestere, cu anumite poticneli, dar care l-a dus la 1,2107 dolari, de la un minim de 1,1990 in urma cu o zi.



Leul a incheiat luna august cu cresteri atat fata de euro cat si in raport cu dolarul: 0,3%, respectiv 0,7%, dupa ce iulie se inchisese cu o situatie inversa.



Cu toate aceste suisuri si coborasuri, cursul leu/euro era ieri foarte aproape de nivelul de inceputul anului, de care il despart numai 0,3 puncte procentuale. In schimb, cursul leu/dolar este mai sus cu patru puncte procentuale, insa sub maximul de 34.285 de lei/dolar atins in luna aprilie.



Dupa opt luni din acest an, euro ramane cu varful de 41.352 de lei inregistrat in prima parte a lunii ianuarie si de care nu s-a mai apropiat foarte mult in ciuda cresterilor si scaderilor succesive.



Fata de nivelul cotatiilor din urma cu un an, cursul leu/dolar se dovedeste cat se poate de stabil, inregistrand o scadere de sub un punct procentual, in timp ce cursul leu/euro consemneaza o crestere de 10%, inclusiv pe seama pozitiei puternice a monedei europene pe pietele internationale. Cursul leu/euro ar fi putut fi insa la fel de stabil ca leu/dolar in conditiile in care banca centrala nu ar drenat constant surplusurile de valuta de pe piata, care au presat mai ales in prima jumatate a anului spre o apreciere in termeni nominali a leului.



In ultima perioada oferta si cererea s-au mai reglat astfel ca luni, nivelul cumpararilor de valuta efectuate de banci de la clienti a fost aproximativ egal cu cel al vanzarilor catre acestia, la 78,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO