Bănci și Asigurări

Euro incepe sa urce din nou

15.11.2005, 18:50 16

Cursul euro a urcat ieri pe fondul cumpararilor de valuta, Banca Nationala calculand un curs de 3,6375 lei pentru un euro, in crestere cu 0,0120 unitati fata de nivelul inregistrat vineri.

Euro incheiase saptamana trecuta la cotatii de 3.6230/3.6280 lei, insa ieri sedinta de tranzactionare s-a deschis mai sus, la 3.6240/3.6290 lei.

Astfel s-a intrerupt sirul celor patru zile de apreciere succesiva a leului, apreciere accentuata miercuri, cand decizia BNR de a relua activitatea de sterilizare prin atragerea unor sume mai substantiale a determinat vanzari de euro pentru ca lichiditatile in lei astfel obtinute sa poata fi plasate la dobanzi mai mari in certificate de depozit pe trei luni emise de banca centrala.

La nivelul saptamanii trecute, leul a acumulat o apreciere de 17% fata de saptamana precedenta, insa aceasta a fost diminuata dupa cresterea de ieri a cursului.

Dupa reactia de miercuri a pietei la miscarea surprinzatoare a BNR, printre jucatori s-au conturat asteptari legate de un potential de apreciere in continuare a leului, luand in calcul perspectiva de crestere a dobanzilor la lei in contextul eforturilor bancii centrale de a contracara presiunile inflationiste.

In acelasi timp, analistii apreciaza ca o data depasita jumatatea lunii noiembrie ar putea fi considerat trecut si maximul potential al cererilor de cumparare de valuta pentru importurile sezoniere.

Incepand din octombrie, BNR nu a mai cumparat si nu a vandut nici un euro pe piata valutara.

Cresterea cursului euro devenita vizibila chiar de la inceputul lunii octombrie s-a petrecut fara influente directe din partea BNR, ceea ce ar insemna ca piata a fost lasata sa porneasca in cautarea unei paritati de echilibru, undeva la nivelul a 3,6 lei pentru un euro.

In perioada noiembrie 2004 - octombrie 2005, leul s-a intarit in termeni nominali cu 14%. Luand in calcul si inflatia de circa 8%, rezulta o apreciere spectaculoasa a monedei nationale in termeni reali, de 22%. Anterior, din ianuarie 2001 si pana in octombrie 2004, leul suferise o depreciere de 40%.

Banca centrala nu mai avea interesul sa sustina un curs de 3,4-3,5 lei pentru un euro in conditiile in care efectul de atenuare a presiunilor inflationiste era deja insesizabil, preferand sa lase cursul sa mai urce si astfel sa-si pastreze rezerve de interventie pentru momentul in care presiunile de crestere a preturilor se vor amplifica.

Spre deosebire de euro, dolarul a inregistrat ieri o crestere usoara, cursul calculat de BNR fiind de 3,0979 lei, cu 0,0032 unitati mai mult decat vineri, in contextul in care pe pietele internationale paritatea cu moneda europeana a coborat la 1,704 dolari pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO