Bănci și Asigurări

Euro incepe saptamana cu o pierdere sensibila

01.02.2005, 00:00 8

Euro a inceput saptamana cu o depreciere, fiind evaluat de Banca Nationala la 37.516 lei, cu 207 lei mai putin decat cotatia precedenta. Dolarul a inregistrat de asemenea o depreciere, cursul coborand pana la 28.855 de lei, cu 47 de lei mai putin decat cotatia precedenta. Aceasta a fost a doua zi consecutiva in care leul a marcat aprecieri fata de ambele monede.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 37.680 de lei pentru un euro. In prima parte a sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand pana la 37.480/37.530 de lei pentru un euro. Spre sfarsitul sedintei euro s-a mai apreciat usor, sustinut de cumparari substantiale, pana la 37.600 de lei. Piata s-a inchis in cotatii de 37.580/37.630 de lei pentru un euro.
"Volumule tranzactionate nu au fost substantiale nici ieri, piata fiind destul de linistita. Ordinele de cumparare de la sfarsitul sedintei au provenit de la o banca importanta din sistem", a apreciat un dealer.
Piata a inregistrat vineri un nou deficit de valuta, de noua milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 112 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut pana la 124 de milioane de euro, chiar sub nivelul de joi. "In aceste conditii volumul total tranzactionat pe piata a fost de 236 de milioane de euro, reprezentand putin peste nivelul mediu al sedintelor precedente.
Pe pietele internationale dolarul a inregistrat ieri o noua apreciere fata de euro. In primele ore de tranzactionare cursul a coborat pana la o minima de 1,2976 de dolari pentru un euro. Ulterior cotatiile au urcat din nou pana la 1,3032 dolari/euro. Analistii considera ca dolarul se afla pe un trend de apreciere, primul prag important fiind cel de 1,2950 dolari/euro. Aprecierea monedei americane este sustinuta de asteptarile pietei privind decizia Bancii Federale a Statelor unite, care ar putea hotari saptamana aceasta majorarea dobanzii de referinta cu un pas mai mare, de 0,5 puncte procentuale (fata de 0,25% la pasii precedenti). Astfel, diferentialul dintre dobanda Fed si cea a Bancii Centrale Europene ar ajunge la jumatate de punct procentual, ceea ce ar face mai atractive investitiile in dolari.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 12% si 15,5% pe an. Banca Nationala a organizat o licitatie pentru a steriliza excesul de moneda din piata, la care a atras depozite pe o luna in valoare de 10.800 de miliarde de lei. Dobanda medie la care depozitele au fost plasate a acoborat din nou, pana la 15,04% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO