Bănci și Asigurări

Euro, la 4,4 lei după cea mai amplă mişcare a cursului din ultimul an

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

03.02.2015, 00:07 213

Euro s-a depreciat ieri cu trei bani, cea mai amplă mişcare zilnică a cursului de schimb din ultimul an, şi a ajuns aproape de pragul de 4,4 lei, un nivel care nu mai fusese atins din octombrie anul trecut.

Cotaţia oficială afişată ieri de BNR a scăzut la 4,4109 lei/euro, comparativ cu un nivel de 4,4424 lei/euro la finalul săptămânii trecute.

Aprecierea puternică a leului de ieri ar fi o consecinţă a unor posibile intervenţii ale BNR pe piaţa valutară, potrivit analiştilor. „BNR a intervenit vineri pe piaţa valutară şi probabil că mişcarea de astăzi este o consecinţă a acestei intervenţii“, spune Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Euro, care urcase peste 4,5 lei la jumătatea lunii ianuarie, are o tendinţă de depreciere de aproape două săptămâni, perioadă în care a pierdut peste zece bani.

Moneda europeană s-a depreciat în faţa leului timp de opt şedinţe consecutiv.

Leul câştigă teren în pofida tensiunilor din regiune: intensificarea crizei din estul Ucrainei şi câştigarea alegerilor din Grecia de către un partid radical de stânga. Analiştii spun că pe măsură ce dezechilibrele economice au dispărut, speculatorii au început să dispară din piaţă, astfel că leul este mai puţin instabil decât în trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO